Vad innebär indirekt benbildning?

Vad innebär indirekt benbildning?

Vad innebär indirekt benbildning?

Endokondrala benbildning eller indirekt benbildning är benbildning som sker inom en broskvävnad. Det är den som står för benbildningen i långa rörben som tål belastning och tryck från flera riktningar. Benbildning har en blueprint av hyalint brosk.

Vad är Remodellering?

Genom remodellering ersätts gammalt ben med nytt ben genom att osteoklaster resorberar det uttjänta benet och genom att sedan osteoblas- ter, genom en strikt koordinerad process, bildar lika mycket nytt ben som osteoklasterna resor- berat.

Vad är skillnaden mellan direkt och indirekt benbildning?

Vad är skillnaden mellan direkt och indirekt benbildning? Direkt (bindvävspreformerad eller desmal) och indirekt (broskpreformerad eller enkondral benbildning). Direkt benbildning förekommer i skallens platta ben, ansiktsben, underkäken och nyckelbenen. Indirekt benbildning ses i de långa rörbenen.

Vad har brosk för funktion?

På ledytan sitter brosk. Brosket ger stabilitet och skyddar olika delar i kroppen. Brosket i lederna är hårt och halt och gör att benets yta inte slits eller skadas. Brosket gör också att benets ytor lätt kan glida mot varandra.

Vilka ben är Rörben?

Rörben är de långa och smala skelettdelarna som finns i armar och ben. Stora rörben är ihåliga. Korta ben och ben med oregelbundna former finns bland annat i handleder och fotleder. Även ryggkotorna räknas till denna typ.

Vad påverkar Frakturläkning?

God blodcirkulation och immobilisering är en förutsättning för god frakturläkning. I övrigt kan även ålder, systemsjukdomar (sjukdom som drabbat hela kroppen), benskörhet, allmäntillståndet, skadans allvarlighetsgrad och behandlingsplanen påverka läkningsprocessen.

Hur ofta förnyas vårt skelett?

Benvävnaden bryts ständigt ner och ersätts, varje års förnyas drygt 10 procent av den. Hos äldre människor, framförallt kvinnor, minskar benmassan med åldern vilket kan leda till benskörhet. Benstommen måste få regelbunden belastning för att bibehålla sin styrka.

Relaterade inlägg: