Kan man slöjda med?

Kan man slöjda med?

Kan man slöjda med?

I björk kan du bland annat tälja smörknivar, slevar, stekspadar, skedar, kåsor, krokar och krympburkar. Björk passar även till att slöjda större föremål såsom möbler. Smörkniv i björk som ytbehandlats med linolja vilket skapat en lite gulare nyans.

Vilket träslag är bäst att tälja i?

Björk, al och lönn är bra träslag att tälja i. De har en jämn struktur och det är lätt att hitta kvistfria partier i dessa träslag. Det är mycket lättare att tälja i fuktigt virke än i torrt virke. När du är klar med din "gris" skall du se till att den får torka långsamt för att inte spricka.

Vilka träslag tål vatten?

De vanligaste träslagen för båtbyggeri har historiskt varit ek och alm. Dessa träslag står emot röta väldigt bra och tål därmed mycket fukt. Sedermera blev ask mer och mer vanligt och även det träslaget fungerar bra även om det inte har riktigt lika lång hållbarhet som ek eller alm.

Hur lång tid tar det för ved att torka inomhus?

Veden ska även torkas inomhus i minst 14 dagar innan den har rätt fukthalt och kan eldas. Så du kan inte ta veden direkt från vedstapeln och börja elda. Vad är då rätt fukthalt? Veden ska inte ha en fukthalt överstigande 20% och det är bara en fördel om fukthalten ligger några procent lägre.

Vilket träslag är bäst att snida i?

Lär känna de bästa träslagen för snideri Om du just har börjat med snideri är det bättre att välja ett mjukt träslag som björk, lind, tall, pil eller hästkastanj. De är lättare att snida. När du blivit lite mer van kan du välja masurbjörk, körsbärsträ, lönn, äppelträ, päronträ, olivträ eller valnöt.

Relaterade inlägg: