Var är strömmingen?

Var är strömmingen?

Var är strömmingen?

Sill (Clupea harengus) förekommer i alla av Sveriges omgivande hav. Beteckningen strömming används för sill som fångas i Östersjön norr om Kalmar.

Vad är det för skillnad på sill och strömming?

Ända sedan medeltiden har vi kallat den sill som fångas norr om Kalmar sund för strömming, eftersom den avviker från den sill som fångas i södra Östersjön och i Västerhavet. Strömmingen är mindre till storleken och mindre fet. Linné klassificerade strömmingen som en underart till sillen.

Varför finns ingen strömming?

Eftersom kustfisket och fritidsfisket riktas helt mot stor strömming har fångsterna minskat kraftigt trots att det alltså fortfarande finns mycket (men storleksmässigt liten) strömming.

Har strömmingen kommit in 2021?

EU:s fiskeministrar har nu kommit överens om nästa års fiskemöjligheter för Östersjön. Arterna som omfattas är torsk, sill/strömming, skarpsill, lax och rödspätta.

Var finns strömming att köpa?

Sill och strömming, mer klassiskt svenskt än så kan det knappast bli! Halstra, koka, stek - det spelar ingen större roll för gott är det. Välj bland flera olika varianter här på MatHem.

Är sill och strömming samma art?

Sill och strömming. Sill eller strömming betraktas idag som en och samma art, Clupea harengus. Namnet strömming användes för sill fångad i Östersjön norr om Kalmar.

När byter sill namn till strömming?

I Östersjön byter sillen namn till strömming. Det är samma fisk, men strömmingen är mindre och magrare.

Har strömmingen kommit 2022?

Forskarna på Internationella havsforskningsrådet, ICES, har idag kommit med den årliga rekommendationen för 2022 års fångstkvoter för Östersjön. Det föreslås både ökning och minskning för strömmingsfisket.

Relaterade inlägg: