När blir man senior i längdskidor?

När blir man senior i längdskidor?

När blir man senior i längdskidor?

A-åkare - Åldersgruppen 14-15 år. Junior - Åldersgruppen 16-20 år. Senior - Åldersgruppen 16 år och uppåt, det är alltså möjligt för yngre/äldre juniorer att åka seniortävlingar.

Vad är en prolog i skidor?

Sprinten börjar med en prolog där åkarna börjar med 15 sekunders mellanrum. De 30 bästa från prologen går vidare till finalomgången där åkarna slås ut tills att de sex bästa gör upp om segern i finalen.

Vad heter disciplinen som omfattar både backhoppning och längdskidåkning?

Nordisk kombination (NOK), är en inriktning inom nordisk skidsport som består av tävlingar i backhoppning och längdåkning, där resultaten från båda grenarna räknas samman.

Vad betyder gult kort i skidor?

En överträdelse ger gult kort, ett andra gult kort medför ”utvisning” eller avstängning i nästa världscuptävling.

Vad betyder västarna i längdskidor?

Den röda västen betyder allt. Den röda västen betyder att man är bäst. Just nu är Frida Hansdotter för första gången i sin karriär innehavare av en röd väst som ledare i slalomcupen.

Vilket är världens längsta skidlopp?

Världens längsta skidlopp Världens längsta långlopp på skidor, 22 mil, går av stapeln i Jokkmokk och har en historia som sträcker sig tillbaka så långt tillbaka som till 1884. Hur började allting och varför? Vad som föregår i huvudet på en människa som ska åka mer än 20 mil skidor är inte gott att veta.

Vad är nordisk kombination på skidor?

Nordisk kombination är en tävling i två delar. Först är det backhoppning och sedan längd-skidåkning. Idag är det tävlingar i nordisk kombination i Skid-VM i Falun.

Vad är alpina sporter?

Alpin skidåkning är organiserat kring sex discipliner: störtlopp, super-G, storslalom, slalom, parallellslalom och alpin kombination.

Vad betyder de olika västarna i skidskytte?

I skidskytte ges poäng enbart utifrån resultatet i tävlingen. Ledaren i totalcupen har under loppen en gul väst, och den som leder den gällande disciplincupen har en röd. Det finns även en röd-gul väst för den som leder både totalen och disciplinen.

Vad är kortdistans skidskytte?

Kortdistans. 15 km för herrar och 12,5 km för damer med intervallstart. De tävlande skjuter fyra gånger i följande ordning: liggande, stående, liggande, stående. Totalt 20 skott; för varje bom får man 45 sekunders tillägg i totaltiden.

Hur långt är ett Vasalopp?

Vasaloppet är världens största långlopp på skidor. Traditionen är lång och hundratusentals skidåkare har kämpat sig fram i Vasaloppsspåret sedan starten 1922. För att klara av utmaningen på 90 km krävs kontinuerlig träning och noggranna förberedelser. Åkstilen är klassisk och naturupplevelsen magisk.

Relaterade inlägg: