Hur kollar män prostata?

Hur kollar män prostata?

Hur kollar män prostata?

Läkaren känner på prostatan Läkaren kan kännas på prostatakörteln genom att föra in ett finger genom ändtarmen. Du kan ligga eller stå. Undersökningen gör inte ont och går snabbt. Vanligtvis är prostatan jämn, fast och lite elastisk.

Är PSA-prov gratis?

Från och med nästa år kommer män födda mellan 19 erbjudas gratis PSA-prov när de fyller 50 år. (Regionen preciserar att ”Med 'män' avses alla personer oavsett könsidentitet som berörs av det medicinska innehållet”.)

Hur bokar jag PSA-test?

Kontakta en vårdcentral om du vill lämna ett PSA-prov.

När ska Killar kolla prostatan?

PSA-prov kan övervägas bland män mellan 50 och 75 års ålder. De flesta män som har ett förhöjt PSA-värde har inte prostatacancer. Om mer än en man i familjen drabbats av prostatacancer ökar risken kraftigt. Om du är mellan 50 och 75 år kan du boka tid för PSA-test hos din Vårdcentral.

Hur behandlas prostatan med värme?

Prostatan kan behandlas med värme mot vissa delar så att de förstörs. Då blir prostatan mindre så att det blir det lättare att kissa. Värmebehandlingen ges med tunna instrument som förs genom urinröret till prostatan. Värmen kan skapas med olika tekniker, till exempel: mikrovågor; laser; vattenånga.

Kan en förstorad prostata leda till komplikationer?

Ibland kan en förstorad prostata leda till svårare besvär och komplikationer. Då har du oftast haft besvär en längre tid med att tömma urinblåsan när du kissar. När blåsan aldrig riktigt töms kan bakterier bildas så att du får upprepade urinvägsinfektioner.

Vad är prostatacancer?

Prostatan är en körtel runt urinröret, mellan penisen och urinblåsan. Den hjälper spermierna att ta sig fram. När du blir äldre kan prostatan växa och trycka mot urinröret så att du får svårare att kissa. Det ökar inte risken för prostatacancer.

Relaterade inlägg: