Vad ingår i Grundförbättringar?

Vad ingår i Grundförbättringar?

Vad ingår i Grundförbättringar?

Du får dra av utgifter som du har haft för att förbättra bostaden när du räknar ut om försäljningen av din bostad ska deklareras som vinst eller förlust. Om du bygger till, bygger om, bygger nytt eller köper ny utrustning som inte har funnits tidigare räknas det som grundförbättring.

Får man dra av för flyttstädning i deklarationen?

Tyvärr är flyttstädning inte avdragsgillt vid husförsäljning. Det finns vissa undantag där flytthjälp kan vara avdragsgillt men det handlar om specifika fall. Exempel på detta är att du ska ha blivit uppsagd från din nuvarande tjänst och att det enda sättet att få behålla jobbet är att flytta till en annan ort.

Har jag rätt till RUT?

För att ha rätt till rutavdrag ställs följande krav: Du måste vara över 18 år och ha varit obegränsat skattskyldig under året. Det innebär att ansökaren ska ha betalat skatt i Sverige. Arbetet måste vara ett sådant som berättigar rutavdrag.

Hur fungerar RUT för företag?

Den som anlitar ditt företag för rutarbete kan få en skattereduktion, kallat rutavdrag, för delar av arbetskostnaden. Det är endast arbetskostnaden som ger rätt till rutavdrag och du får dra av högst 50 procent. Material och resekostnader i samband med arbetet ger inte rätt till avdrag.

Får man dra av flyttkostnader vid försäljning?

Inkluderar arvodet till exempel en försäkring mot dolda fel så får du även dra av för denna premie. Men ingår flyttstädning och flytt så är det inte avdragsgillt. Övriga kostnader vid försäljningen som du får göra avdrag för är så kallad homestaging, någon inreder ditt hem med syfte att du ska ut ett högre pris.

Relaterade inlägg: