Hur uttalas C på Kroatiska?

Hur uttalas C på Kroatiska?

Hur uttalas C på Kroatiska?

Č (gemenform: č) är den latinska bokstaven C med det diakritiska tecknet hake (háček på tjeckiska) över. Č används i bland annat tjeckiska, slovakiska, slovenska, kroatiska, bosniska, lettiska, litauiska, enaresamiska, skoltsamiska och nordsamiska. I de flesta språk uttalas den som tj i tjur (IPA: [t͡ʃ]).

Kan u stå för?

Kemiskt tecken för grundämnet uran. Se även periodiska systemet. Förkortning för Utbildningsdepartementet. Storhets-symbol elektrisk spänning (tyska Unterschied, "differens", "skillnad") i fysikaliska formler (som till exempel Ohms lag).

Vilket alfabet används i Kroatien?

Om kroatiska Den största skillnaden mellan serbiska och kroatiska är att kroatiskan skrivs med det latinska alfabetet medan serbiska skrivs med det kyrilliska.

Kan C betyda?

förkortning för coulomb, SI-enheten för elektrisk laddning. i fysiken symbol för storheten kapacitans. grundtonen i den rena C-durskalan (spelas på piano med enbart de vita tangenterna).

Varför har vi bokstaven C?

Bokstaven c uttalas som k eller s och har egentligen ingen funktion i alfabetet. Ändå finns den i ord som corona, cancer och covid. Ord som lika gärna hade kunnat stavas korona, kanser och kovid. Cykel, cirkus, citron, chili och champagne.

Relaterade inlägg: