Hur räknar man ut avkastningsskatt?

Hur räknar man ut avkastningsskatt?

Hur räknar man ut avkastningsskatt?

Avkastningsskatten baseras på kapitalförsäkringens värde vid årets början, och på de insättningar du gör i försäkringen under året. Den siffran multipliceras med statslåneräntan den 30 november året innan, plus 1 procentenhet. Underlaget beskattas sedan med 30 procent.

Hur fungerar källskatt?

När du får utdelning från bolag som har sitt legala säte i annat land än Sverige så drar ursprungslandet en skatt (utländsk källskatt). Den utländska källskatten är ofta 15% av utdelningsbeloppet, men kan variera från land till land.

Hur bokförs källskatt?

Avdragen skatt, eller personalens källskatt, redovisas genom arbetsgivardeklarationen. Den bokförs i kredit på konto 2710 i samband med att lönen bokförs. När du bokför på skattekontot nollas detta konto ut. Beloppet på månadens källskatt kan du kontrollera på den skattedeklaration lönen avser.

Hur mycket är avkastningsskatten?

Vad är avkastningsskatt? Avkastningsskatt är en skatt på försäkringar som kapitalförsäkringar, pensionsförsäkringar och kapitalpension. Avkastningsskatten uppgår till 15% respektive 30% beroende på vem som är skattskyldig.

Hur bokför man avkastningsskatt?

Om avkastningsskatten redovisas som en upplupen kostnad krediteras i stället konto 2944 Beräknad upplupen avkastningsskatt på pensionskostnader. Återföringen av interimstransaktionerna i det nya räkenskapsårets bokföring kan ske genom att samma konton bokförs omvänt.

Relaterade inlägg: