Var ligger Tajikistan?

Var ligger Tajikistan?

Var ligger Tajikistan?

Tadzjikistan ([taˌd͡ʑikɪsˈtɑːn]), (tadzjikiska: Тоҷикистон, Todzjikiston uttal: [tɔd͡ʒikɪsˈtɔn]), formellt Republiken Tadzjikistan, är en stat i Centralasien som gränsar till Afghanistan i söder, Uzbekistan i väster, Kirgizistan i norr och Kina i öster. Dess huvudstad och största stad är Dusjanbe.

Vilken världsdel ligger Tadzjikistan i?

AsienTadzjikistan / KontinentAsien är jordens största och mest folkrika världsdel. Sedan 1700-talet har gränsen mellan Europa och Asien vanligen ansetts gå genom Uralbergen, Uralfloden, Kaspiska havet, Kaukasus, Svarta havet, Bosporen, Marmarasjön och Dardanellerna. Gränsen mellan Asien och Afrika anses normalt vara Sueznäset och Röda havet. Wikipedia

Vad heter huvudstad i Tadzjikistan?

DusjanbeTadzjikistan / Huvudstad Dusjanbe (tadzjikiska: Душанбе) är huvudstaden i Tadzjikistan. Den har ca 720 300 invånare (år 2010). I staden finns ett universitet samt den tadzjikiska vetenskapsakademin. Staden ligger cirka 800 meter över havet i Gissardalen sydväst om bergskedjan Alajbergen.

Vilket språk pratar man i Tadzjikistan?

TadzjikiskaTadzjikistan / Officiellt språkTadzjikiska eller galacha är ett språk, alternativt persisk dialekt, som tillhör den iranska språkgruppen bland de indoeuropeiska språken. Språket räknas ofta som en varietet av persiska och är nära besläktat med dari. Tadzjikiska är officiellt språk i Tadzjikistan. Wikipedia

Vad är huvudstaden i Uzbekistan?

TasjkentUzbekistan / Huvudstad Tasjkent är huvudstaden i Uzbekistan. Den är belägen i nordöstra delen av landet vid gränsen mot Kazakstan nära floden Syr-Darja och utlöpare av bergskedjan Altaj.

Vilken del av Europa tillhör Sverige?

Sverige ligger i Europas norra utkant och är till ytan ett av kontinentens större länder. Två tredjedelar av ytan täcks av skog medan nästan en tiondel av landet upptas av omkring 100 000 sjöar. Klimatet varierar starkt mellan olika delar av landet.

Vad heter invånarna på Mallorca?

Palma de Mallorca
Palma de Mallorca (Palma)
Ciutat de Mallorca
Symbol
Officiellt namn: Palma
LandSpanien

Är Sverige i Västeuropa?

I den här filmen ska vi lära oss om västra Europa och länderna Frankrike, Storbritannien, Irland, Nederländerna, Belgien, Luxemburg och det pyttelilla landet Monaco. De svenska, nordiska och övriga europeiska natur- och kulturlandskapen.

Relaterade inlägg: