Vad händer om man inte behandlar hepatit?

Vad händer om man inte behandlar hepatit?

Vad händer om man inte behandlar hepatit?

Barn som smittas under sitt första levnadsår har stor risk att få en kronisk infektion som finns kvar hela livet. Det är ovanligt att infektionen blir kronisk om du smittas som vuxen. Kronisk hepatit B ger oftast inga symtom. Trots det kan sjukdomen ibland skada levern.

När syns hepatit B på blodprov?

Hepatit B diagnostiseras med hjälp av blodprov. Sjukdomen kan påvisas tidigast 8‒12 veckor från nedsmittningen. Antikropparna stannar i blodet och syns i ett test fastän sjukdomen skulle ha gått om. Testresultatet är relativt tillförlitligt sex månader efter risksituationen.

Hur vet man om man är vaccinerad mot hepatit B?

Vaccinet ges i tre doser vid 0, 1 och 6 månader och ger skydd i minst 20–30 år. En man som har sex med män kommer till vårdcentralen för att han har hört man får gratis vaccin mot gulsot.

När ska man testa sig för hepatit?

Du testar dig för hepatit genom att lämna ett blodprov. Du får vanligtvis svar inom en vecka. Du kan testa dig för hepatit på en barnmorskemottagning, en ungdomsmottagning, en mottagning för sexuell hälsa, en venereologisk mottagning eller en vårdcentral.

Är hepatit farligt?

Hepatit är en sjukdom som skadar levern. De flesta som får hepatit blir bra igen men en del behöver behandling för att bli friska. Hepatit kallas ibland för gulsot eftersom huden och ögonvitorna kan bli gula.

Relaterade inlägg: