Hur går en vallfärd till?

Hur går en vallfärd till?

Hur går en vallfärd till?

Första riten är ett besök i Mekkamoskén där helgedomen Kaba finns. Innan man går in måste man tvätta sig med vatten från den heliga Zanzamkällan. Man kan också köpa Zanzamvatten utanför moskén för den nödvändiga tvättningen. Höjdpunkten är att vandra runt helgedomen Kaba och kyssa den svarta stenen.

Vad är en vallfärd?

vallfärd (tyska Wallfahrt, av medelhögtyska wallevart), vallfart, pilgrimsfärd, besök på en helig ort för att fullgöra en religiös plikt, för att bedja och få välsignelse eller annan religiös förmån som förknippas med vallfärden. Bruket är utbrett inom skilda kulturer, bl. a.

Vad är vallfärden till Mecka?

Hajj, hadj eller haddj, arabiska: حج, är den vallfärd till islams heliga stad Mecka som varje frisk vuxen muslim, som har råd, är förpliktigad att göra. Hajj är en av islams fem pelare och den ska göras mellan den 8:e och 12:e dagen i dhu-l-hijjah, den tolfte månaden i den muslimska kalendern.

Hur många gånger ska man gå runt Kaba?

Kaba (arabiska, Ka'ba, tärning), är en stenbyggnad belägen mitt i den heliga moskén. Byggnaden är klädd i vit marmor, men täckt av ett svart tyg. Bland de ritualer som ingår i vallfärden till Mekka ska pilgrimerna vandra sju gånger motsols runt Kaba.

Hur kommer sharia till?

Efter Muhammeds död år 632 växte rättssystemet för den muslimska världen fram och tog fast form. På 900-talet fastställdes sharia, lagen. Rättslärda hade då under ett par århundraden arbetat med tolkningen av Koranen och vad profeten Muhammed hade sagt och gjort.

Vad menas med pilgrimsfärd?

En pilgrim är en person som gör en vallfärd (pilgrimsresa) till en helig ort. En vallfärd är ett besök på en helig plats för att fullgöra en religiös plikt, för att be och få välsignelse.

Vad menas med begreppet sharia?

Sharia betyder på arabiska "lagen av Gud" och är ett begrepp inom islam som avser texter i främst Koranen och sunna vilka ligger till grund för islamisk rätt.

Vad betyder ordet Allah?

Allah: Det arabiska namnet för Gud.

Vad menas med ur Koranen?

Ordet koran betyder läsning. På profeten Muhammeds tid kunde nästan ingen läsa. Folk fick istället lära sig koranens innehåll genom att lyssna på offentliga högläsningar.

Vad heter den månad som är muslimernas fastemånad?

En helig månad Ramadan är den mest heliga månaden i den muslimska kalendern. Enligt tron var det under denna månad som Koranen uppenbarades för profeten Muhammad för första gången. Under Ramadan fastar de muslimer som deltar från soluppgång till solnedgång, de varken äter eller dricker.

Vad är muslimernas heliga skrift?

Här berättas om Koranens språk, upplägg, ursprung, innehåll, budskap m.m. Koranen är islams heliga skrift. Koranen består av profeten Muhammeds uppenbarelser och innehåller enligt islam Guds (Allahs) budskap, nedsänt till Muhammed genom ärkeängeln Gabriel...

Hur många muslimer vill ha sharialagar?

I Pakistan menar tre fjärdedelar av muslimerna att icke-muslimer bör vara fria att utöva sin tro. Samtidigt vill 84 procent införa sharialagar. Detta kan verka paradoxalt, men betyder att man vill ha olika lagar för olika religiösa grupper i ett land, ett inte helt ovanligt synsätt.

Finns sharialagar i Sverige?

Den om parallella rättssystem och att vissa grupper i samhället ställer sig utanför lagen. Vanligen handlar det om tillämpning av shariaregler och den islamiska familjerättens ställning i sekulära länder som Sverige. I Sverige ska både män och kvinnor stå lika inför lagen.

Vart vallfärdar kristna?

Tiotusentals människor vallfärdar varje år till Santiago de Compostela och till vad som tros vara aposteln Jakobs grav. Jakobs helgondag är den 25 juli och då anländer extra många pilgrimer.

Varför går man pilgrimsvandring?

Anledningen till att göra en pilgrimsvandring är idag inte bara religiös utan lika ofta finns det andra skäl. Hos många finns en längtan att ta en paus från vardagens stress och tidsstyrda tillvaro. Att i lugn och ro ta sig framåt till fots gör ofta att tankar som snurrar i huvudet stannar av.

Relaterade inlägg: