Vad händer i kroppen när man har järnbrist?

Vad händer i kroppen när man har järnbrist?

Vad händer i kroppen när man har järnbrist?

I normala fall återanvänds stora delar av järnet i kroppen, medan det som går förlorat ersätts av järn från kosten. Järnbrist betyder att kroppen av någon anledning innehåller för lite järn, något som kan leda till blodbrist (anemi) eftersom järn behövs i hemoglobinet.

Vad är rikt på järn?

Järn finns främst i inälvs- och blodmat som lever och blodpudding. Det finns även i kött, ägg och skaldjur. I vegetabiliska livsmedel finns järn i fullkornsprodukter, nötter, frön, torkad frukt och baljväxter. Jämfört med många andra näringsämnen är kroppens upptag av järn lågt.

Är det mycket järn i blåbär?

Blåbär innehåller många näringsämnen som är bra för din kropp. Följande mineraler hittar du i blåbär: Järn: Cirka två tredjedelar av mineralet är bundet till hemoglobinet i de röda blodkropparna, vars syfte är att ta upp syre i lungorna och transportera det vidare till alla celler och vävnader i kroppen.

Vad är bra mot järnbrist?

Du kan förhindra järnbrist genom att äta mat som innehåller mycket järn, främst inälvs- och blodmat såsom lever och blodpudding. Kött, ägg och skaldjur innehåller också mycket järn. Även fullkornsprodukter, nötter och frön, spenat, baljväxter och torkad frukt innehåller järn.

Är det farligt med järnbrist?

Om kroppen har slut på järnreserverna och därmed inte kan tillverka tillräckligt med Hb, faller blodvärdet. Detta kallas för järnbristanemi, eller lågt blodvärde på grund av järnbrist. Järnbrist är oftast ofarligt och lätt att behandla.

Relaterade inlägg: