När ska man lämna Lämplighetsförklaring?

När ska man lämna Lämplighetsförklaring?

När ska man lämna Lämplighetsförklaring?

Lämplighetsförklaring. Ett värdepappersföretag som ger investeringsrådgivning ska lämna dokumentation till kunden. Dokumentationen ska specificera vilket råd kunden har fått och hur rådet motsvarar kundens preferenser, mål och andra egenskaper.

Vad är execution only?

Execution only Execution only betyder att banken kan utföra en kunds transaktion utan att göra passandebedömning (se Passandebedömning). Det kan bara ske när det gäller okomplicerade finansiella instrument och vid sidan av investeringsrådgivning.

Vilket av följande påståenden är korrekt om vilken information ska lämnas när kunden ska placera i ett finansiellt instrument?

Hur de totala kostnaderna och avgifterna påverkar avkastningen ska både illustreras och förklaras i ord. Informationen ska lämnas till kunden innan genomförande av transaktioner i finansiella instrument och därefter regelbundet, åtminstone årligen och så länge investeringen finns kvar.

Vilken information kräver MiFID att vi rapporterar till myndigheterna?

Vi måste veta din nationalitet I och med de nya reglerna är det vårt ansvar att informera myndigheter om ökningen av finansiella instrument. I fortsättningen är vi skyldiga att använda information om våra kunders nationalitet när vi rapporterar till myndigheterna.

Får du rekommendera en produkt i negativ målmarknad?

Baserat på uppfattningen att producenten behåller sitt ansvar, framstår det inte vara förenligt med riktlinjerna att underlåta att bestämma en negativ målmarknad (om någon) genom att hänvisa till distributörens negativa målmarknad.

Vad är en lämplighetsbedömning?

Information om investeringsrådgivning och portföljförvaltning ska innefatta upplysningar om lämplighetsbedömningen. ”Lämplighetsbedömning” ska anses omfatta hela processen med insamling av upplysningar om en kund och bedömningen av om ett visst finansiellt instrument är lämpligt för kunden.

Vad innebär ett jävsförhållande för en anställd i ett värdepappersinstitut?

Vad innebär ett jävsförhållande för en anställd i ett värdepappersinstitut? -Att en anställd inte får handlägga frågor i vilken den anställde har ett personligt intresse. -Att en anställd inte får inlåta sig i spekulationsaffärer i sådan omfattning att den anställdes ekonomiska ställning därigenom avsevärt kan rubbas.

Vad är Produktstyrning?

Produktstyrning Med distributionsstrategi avses den eller de kanaler och tjänster som kunderna ska kunna ta del av instrumenten (t. ex. investeringsrådgivning eller portföljförvaltning). För detta ändamål måste företagen ta fram och implementera en produktstyrningsprocess anpassad till den egna verksamheten.

Vad är MiFID?

MiFID II (Markets in Financial Instruments Directive) är nya regler för hur banker och värdepappersbolag i Europa ska arbeta med placeringar och placeringsrådgivning.

När behöver Passandebedömning inte göras?

Vad är passandebedömning? Vid transaktioner utan investeringsrådgivning gör banken en bedömning om transaktionen passar mot bakgrund av kundens kunskap och erfarenhet av det finansiella instrumentet. En passandebedömning görs inte när det gäller okomplicerade finansiella instrument, exempelvis fonder.

Vad är negativ målmarknad?

Producent[en/erna] har vidare gjort en bedömning avseende den negativa målmarknaden och fastställt att den negativa målmarknaden för [Obligationerna] är kunder som söker fullständigt kapitalskydd eller fullständig återbetalning av det investerade kapitalet, är helt riskaverta / saknar risktolerans eller behöver en ...

Vilken information behöver du inhämta för att kunna bedöma kundens förmåga som privatperson att bära förlust?

förmågan att bära förlust inte utan goda motiveringar kan omfatta en betydande del av kundens tillgångar. Till god praxis kunde höra att inhämta information om kundens preferenser avseende hållbarhetsfaktorerna som en del av investeringsmålen11, eftersom regleringen i framtiden kommer att förutsätta detta.

Vad utmärker ett system för så kallad whistleblowing?

Ofta uttryckt i en formellt beslutad regel, exempelvis en lag eller i en intern instruktion vid ett institut, men behöver inte alltid vara det. Vad utmärker ett system för så kallas whistleblowing? I lagen om värdepappersmarknaden och följdföreskrifterna finns regler om incitament.

Vilket påstående om reglering av etiska normer är korrekt?

Vilket påstående om reglering etiska normer är korrekt? En etisk norm är ofta uttryckt i en formellt beslutad regel, exempelvis i en lag eller i en intern instruktion vid ett instruktion vid ett institut, men behöver inte alltid vara det.

Vad är syftet med reglerna kring Produktstyrning och distributionsstrategi?

Produktstyrning Genom krav på att fastställa målgrupper av slutkunder (målmarknad) och lämpliga distributionsstrategier för de finansiella instrument som företagen producerar och/eller distribuerar är syftet med reglerna att stärka kundskyddet.

Relaterade inlägg: