Vem kan äga aktier?

Vem kan äga aktier?

Vem kan äga aktier?

Aktieägarna äger aktier i ett aktiebolag Både juridiska personer och fysiska personer kan äga aktier. Aktieägare kan bo och vara medborgare i vilket land som helst. Aktier kan betalas med pengar eller egendom. Bolagsverket har inget register över aktieägare eller aktieinnehav.

Kan företag köpa aktier?

Ett aktiebolag är en egen juridisk person och kan äga aktier, fonder och andra finansiella instrument precis som en vanlig fysisk person. Alla tillgångar i en enskild firma räknas däremot som privata. I vissa fall har företag mer fördelaktiga skatteregler för kapitalvinster än privatpersoner.

Får man köpa aktier som anställd?

Anställda kan även delta i aktiesparprogram via sina arbetsgivare. Villkoren varierar, men gemensamt är att de ger innehavaren rätt att köpa aktier i arbetsgivarföretaget så länge avtalet och anställningen pågår. Beskattningen ska ske när aktierna överlämnas till den anställde.

Kan man bli skyldig pengar på en aktie?

Det går aldrig att på förhand säga hur en aktie kommer att utvecklas. Lika väl som dina tillgångar kan öka i värde, kan de också sjunka. Just därför är det så viktigt att vara riskmedveten och att handla därefter.

Är det olagligt att bara köpa en aktie?

– Ett typexempel på vad folk kan fällas för är handel med så kallade ”enpetare”, alltså att köpa eller sälja väldigt små poster i ett bolag, kanske bara en enda aktie, på ett sätt som kan skapa missvisande signaler för köp- eller säljkursen. Detta kan vara olagligt beroende på omständigheterna.

Kan man ge bort aktier till anställda?

Skattefria gåvor av aktier Skatteverket anser att även de skattefria gåvorna är att anse som ersättning för utfört arbete och att aktierna därför ska värderas till marknadsvärdet den dag då den anställde kan disponera över aktierna. Det är också detta värde som blir den anställdes anskaffningsvärde för aktierna.

Relaterade inlägg: