Hur odlar man avokado kärna?

Hur odlar man avokado kärna?

Hur odlar man avokado kärna?

Sätt ner kärnan i en kruka med såjord eller blomjord som är ordentligt genomfuktad. Placera så att 2/3 hamnar under jord. Det är inte alltid helt självklart vilken ände som ska vara uppåt. Oftast är det en liten spets i den änden som ska vara upp och en liten knopp i andra änden.

Vilket land äter mest avokado?

Vi svenskar verkar inte kunna få nog av avokado. Sverige är världstrea i avokadokonsumtion per capita, enligt SvD. Avokadon färdas långväga, då större delen av den avokado vi äter kommer från Mexiko, då främst delstaten Chiapas i södra Mexiko. Avokadon är dessutom extremt törstig.

Varifrån kommer Avocadon?

Avokadon växer på träd som blir ca 20 meter höga och i snitt får man 120 avokados årligen från ett träd. Man tror att den har sitt ursprung i Mexiko. I Sverige har vi ätit avokado sedan 70-talet, och den har snabbt blivit en storfavorit världen över.

Vilka länder importerar avokado?

Priserna på avokado stiger Importen i Europa har sedan 2011 gått från 2 containrar i veckan. Samtidigt har medelklassen i Kina fått upp ögonen för den gröna delikatessen. För fem år sedan importerade Kina 80 ton avokado från Mexiko, Chile och Peru.

När ska man toppa avokado?

Bäst är det att toppa den under våren eller försommaren när ljuset är bra. De nya grenarna kommer i sin tur att växa och för att få plats med den i köksfönstret lär du få korta in den flera gånger. Under sommaren trivs plantan utomhus på en skyddad plats.

Relaterade inlägg: