Vad firar Vasaloppet i år?

Vad firar Vasaloppet i år?

Vad firar Vasaloppet i år?

År 2022 fyller folkrörelsen Vasaloppet 100 år. ”Varför kunna vi icke taga upp Mora–Sälen som ett nationellt skidlopp, taga upp det just nu, när vi som bäst fira fyrahundraårsminnet av Gustaf Erikssons befrielsegärning?” Det är chefredaktör Anders Pers som tar upp ämnet i Vestmanlands Läns Tidning den 10 februari 1922.

Hur långt är Vasaloppet 2022?

För att klara av utmaningen på 90 km krävs kontinuerlig träning och noggranna förberedelser. Åkstilen är klassisk och naturupplevelsen magisk. I Sverige följs loppet av två miljoner tv-tittare.

När är 100 Vasaloppet?

Datum: Lördag 12 februari 2022. Distans: 90 kilometer. Antal deltagare: 139, lika många som var anmälda till det första Vasaloppet 1922 (totalt inkom över 550 ansökningar till Jubileumsvasan). Kontroller: Mångsbodarna, Evertsberg och Oxberg.

Hur snabbt åker eliten rullskidor?

Med slitna Swenor skate elite, med långsamma 2:or. Puls 75% snittar jag 3.45 min/km över 18km. Hjul, asfalt och intensitet påverkar mkt, så svårt att jämföra om dessa inte är lika.

Vad är rekordet på Vasaloppet?

Lina Korsgren har tagit tre segrar. Gällande rekordtid i Vasaloppet är för herrarna 3.28.18 (Tord Asle Gjerdalen, 2021) och för damerna 3.52.08 (Lina Korsgren, 2021). Ernst Alm, som 1922 vann det första Vasaloppet, är fortfarande den yngste herrsegraren. Han var 22 år och 18 dagar när han vann (född 1900-03-01).

Hur långt är Ultravasan?

90 km. Start i Sälen kl 05.00. Ultravasan 90 km startar, liksom det traditionella Vasaloppet, i Sälen och följer banan österut mot Mora.

Var erövras bergspriset?

Evertsberg ligger i en gammal jordbruks- och skogsbruksbygd och har ett gammalt kapell – Evertsbergs kapell. I Evertsberg, som ligger mitt mellan Berga by och Mora, står en portal vid vilken den snabbaste löparen till Evertsberg i varje Vasalopp erövrar det s.k. Bergspriset.

Hur många avbryter Vasaloppet?

Under de 96 år som Vasaloppet har genomförts har det 83 gånger varit minusgrader vid starten. Vasaloppet har inte bara en vintervecka. Sedan 2009 finns också Vasaloppets sommarvecka med olika lopp på mountainbike och i löpning, exempelvis Cykelvasan 90 och Ultravasan 90.

När går jubileums Vasan?

Jubileumsvasan körs den 12:e februari mellan Sälen och Mora och ska vara identiskt med första skidloppet som genomfördes 1922. En jury har utsett 139 deltagare som ska genomföra loppet i tidsenliga kläder och utrustning, det betyder tårem, näbbskor och vadmalsbyxor.

Vad är Lagsprint skidor?

Fristil kallas även skejt, då stilen påminner om en skridskoåkares teknik när åkaren skjuter skidorna utåt framåt, detta samtidigt som stavarna skjuts bakåt. Skidorna i denna stil är kortare än i klassisk stil medan stavarna är längre.

Relaterade inlägg: