Har tall Pålrot?

Har tall Pålrot?

Har tall Pålrot?

Tallens rot brukar betecknas som ett rotsystem med pålrot, vilket betyder att den har en eller flera grövre stabiliserande rötter som växer rakt nedåt under stubben. Betydelsen av tallens pålrot har emellanåt överdrivits och den blir knappast djupare än 1 m.

Varför plantera tall?

Det viktiga är att odla tall på tallmark, säger Johan Johansson. Jag tror tyvärr att vi ännu inte sett omfattningen av den dåliga tillväxt gran har på fel marker. Den dör, den ruttnar. Mer tall ger också ett bidrag till din riskspridning på virkesmarknaden – och när det stormar!

Hur många Tallarter finns det i Sverige?

Förekomst i Sverige Det finns idag flera tallarter i Sverige. Bara tall (Pinus sylvestris) är inhemsk, men sju andra arter förekommer förvildade i Sverige exempelvis bergtall , cembratall , contortatall , svarttall och weymouthtall .

Vad behöver tallen för att växa?

Jord/läge: Tall kan i princip växa i vilken jord som helst så länge dräneringen är bra. Tallen trivs bäst i full sol, så om man vill ha en riktigt vacker och välformad tall som utvecklas symetriskt bör man plantera den på en plats där den får full sol från alla sidor.

Hur gammal blir en contortatall?

Idag när många bestånd uppnått fröproducerande ålder föryngras contortatall spontant på sådana marker i och utanför ursprungsbestånd. Studier visar att självspridning sker i nästan 50 % av bestånd äldre än 25 år.

Finns det olika typer av tall?

Jodå, det stämmer att det finns två tall-arter i Sverige. De är vanlig tall, Pinus sylvestris på latin, och contortatall, Pinus contorta. Den vi bara kallar tall (sylvestris alltså) är naturligt förekommande (dvs ursprunglig) medan contortatallen har importerats från västra Kanada (Briticsh Columbia och Yukon).

Var går gränsen för att lagligt odla contortatall?

Nu får högst 14 000 ha contortatall planteras varje år och endast mellan latituderna 60°N och 68°N, förutom i Värmland och Örebro län där contortatall får odlas ner till 59°30'N.

Har granen ytliga rötter?

Rotsystem: Rönnar är väl förankrade med ett utbrett och djupgående rotsystem. De kan skjuta rotskott, men det brukar ändå gå att plantera rönn vid hårdgjorda ytor utan att ytan spräcks av vare sig rotskott eller ytliga rötter.

Relaterade inlägg: