Hvilke senskader kan man få hvis man har type 2 diabetes?

Hvilke senskader kan man få hvis man har type 2 diabetes?

Hvilke senskader kan man få hvis man har type 2 diabetes?

Diabetes kan over tid føre til skadar på dei små blodårene i augene (retinopati), i nyrene (nefropati) og i nervane (nevropati). Diabetes kan også føre til arteriosklerose eller åreforkalking i dei store blodårene som forsyner hjertet, hjernen og føtene med blod.

Hvorfor går ikke blodsukkeret ned?

Hvis blodsukkeret ikke går ned, eller stiger mer, må du sjekke for ketoner og kontakte lege. Hvis du har diabetes type 2 og er kostregulert/bruker tabletter, er fysisk aktivitet en effektiv måte å regulere blodsukkeret på.

Hva gjør du hvis du mistenker at en pasient har hypoglykemi?

Ring 113 og tilkall ambulanse. Du skal ikke sette insulin uten at du har erfaring med dette. Du risikerer å gjøre stor skade dersom du setter for mye insulin eller dersom det viser seg at vedkommende ikke hadde for høyt blodsukker.

Hvor lav er glukose ved hypoglykemi?

Lavt blodsukker (hypoglykemi) betyr at du har blodsukkerverdi på 3.9 mmol/ l eller lavere. Når du får symptomer på grunn av at blodsukkeret er for lavt, kalles det føling. Det er veldig sjelden at personer som ikke har diabetes får føling.

Hvilke sykdommer kan diabetes føre til?

Senkomplikasjoner av høyt blodsukker over tid kan være:

  • hjerte- og karsykdom (hjerteinfarkt og hjerneslag)
  • nedsatt nyrefunksjon (diabetisk nefropati)
  • redusert syn (diabetisk retinopati)
  • redusert nervefunksjon (diabetisk nevropati)

Hva får ned blodsukkeret?

Noen matvarer som senker blodsukkeret

  • Kanel. Forskning har vist at 1-1.5 gram kanel(ca. ...
  • Eddik. Årsaken til at eddik har en blodsukkersenkende effekt, er at syreholdig mat senker PH-verdien i magesekken. ...
  • Belgfrukter. ...
  • Nøtter. ...
  • Stevia. ...
  • Blåbær. ...
  • Løk og hvitløk. ...
  • Middelhavskostholdet.

Når er blodsukkeret farlig høyt?

Utløsende årsak er ofte infeksjon eller annen sykdom som hjerteinfarkt eller hjerneslag, men det kan også skyldes store doser med vanndrivende medisin, kortison og inntak av store mengder sukkerholdige leskedrikker. Blodsukkeret er som regel over 30 mmol/L. Tilstanden er alvorlig og krever sykehusinnleggelse.

Hvordan føles det å ha lavt blodsukker?

Lavt blodsukker har symptomer som uro, skjelving, svimmelhet, svette, hjertebank, rask puls, irritabilitet, humørsvingninger og sult.

Hva kalles de to hormonene som regulerer blodsukkeret og hvor blir hormonene utskilt?

Bukspyttkjertelen, pankreas, har to hovedfunksjoner. Den skiller ut enzymer som har en sentral rolle i nedbrytningen av føden i tarmen, og den produserer og skiller ut hormonene insulin og glukagon som er helt avgjørende for den normale reguleringen av kroppens glukose-, fett- og proteinomsetning.

Hva er farlig lavt blodsukker?

Velregulerte pasienter med diabetes får vanligvis føling når blodsukkernivået faller under 2-3 mmol/L, mens de som er dårlig regulert, kan få symptomer på et høyere nivå. Ved fall i blodsukker under 2 mmol/L opptrer symptomer som nedsatt bevissthet, bevisstløshet, kramper og lammelser.

Kan man få slag av diabetes?

Du kan få skader i pulsårene (arteriene) i hjertet og hjernen. Det kan føre til akutt hjertesykdom eller hjerneslag. Men det kan også følger om pulsårene har skader andre steder i kroppen. Både høyt kolesterol, høyt blodtrykk og høyt blodsukker kan gi deg åreforkalkning (aterosklerose).

Hva er farlig med diabetes?

Jo lenger du har hatt diabetes, jo høyere er risikoen for komplikasjoner. Men heldigvis er det slik at du kan redusere mye av risikoen ved riktig håndtering av sykdommen. Vanlige komplikasjoner er endringer i kar og nerver som kan gi nevropati, fotsår, økt risiko for hjerte og karsykdommer, nyresvikt og øyesykdommer.

Relaterade inlägg: