Kan ljud färdas i rymden?

Kan ljud färdas i rymden?

Kan ljud färdas i rymden?

I rymden är koncentrationen av partiklar så liten att vanliga ljudvågor inte kan skapas och färdas vidare. Därför kan ingen där ute höra dig skrika. Radiovågor däremot har inga problem att färdas genom rymden. Radiovågor är inte ljud utan en sorts elektromagnetisk strålning, eller helt enkelt ett sorts ljus.

Hur fungerar radiosignaler?

Radiosignalen skickas ut av en antenn med en viss styrka, eller effekt som det kallas. När radiosignalen sprids ut i luften så blir signalen svagare och svagare ju längre bort man kommer från sändaren. Till slut är signalen så svag att den inte går att tyda längre.

Kan man se radiovågor?

Teleskopet tittar på frekvenser från MHz som färdats genom rymden i miljontals av år. Forskarna är speciellt intresserade av att titta på vad som händer när kluster av galaxer kolliderar. De röda färgerna på bilden är låg frekvens, de gröna är mellanfrekvenser och de blåa är hög frekvens.

Hur låter universum?

Och ja, det är faktiskt rymden som låter. Genom att snappa upp radiovågor från de stora planeternas magnetfält och modulera radiofrekvenserna så att de görs hörbara kan vi faktiskt lyssna på rymden.

Hur låter olika planeter?

Volymen och intensiteten på tonerna beror på hur många planeter med liknande omloppsbanor som upptäcktes på samma gång. Så en ensam planet som upptäckts får ett mjukt och tyst ljud, medan upptäckten av flera planeter samtidigt låter högre och mer intensivt.

Vad vet man om rymden?

Vad vet du om rymden? ger svar på över 200 frågor om rymden. Här får du lära dig massor om allt från stjärnor och planeter till raketer och utomjordingar. Den här spännande boken är full med häftiga bilder och intressanta fakta om månar, svarta hål, meteoriter och mycket mer.

Hur låter det på Jupiter?

Och det påminner om judet från en skräckfilm. Nasas Junosond fortsätter att skicka information om Jupiter till jorden. Nu har sonden med hjälp av radiosignaler spelat in ljudet av gäsjättens norrsken. Och det påminner om judet från en skräckfilm.

Relaterade inlägg: