Hur använder man Kryddkarlbergare?

Hur använder man Kryddkarlbergare?

Hur använder man Kryddkarlbergare?

Som krydda lär bladen i det jamacanska köket bland annat användas till fiskrätter. I Indien används växten både som ölkrydda och i vissa områden i landet har bladen doppats i frityrsmet och friterats.

Hur växer oregano?

Oregano vill stå så soligt som möjligt, något som gör att tillväxten går fortare, samtidigt som blommorna kommer med starkare färger. Det är också en växt som inte har några problem med att stå i torr jord, snarare föredrar den det mer än att jorden ska vara fuktig.

Hur sprider sig oregano?

Eftersom oregano sprider sig med rotskott kommer den hålla sig innanför hinkens kanter. Trivs bäst i full sol. Vattna regelbundet men låt den torka ut emellan vattningarna. Har vackra blommor men ska du ha den till matlagning ska du skörda stjälkarna innan plantan går i blom då den tappar mycket smak då.

Hur ska man skörda oregano?

Det sägs att man inte ska låta sina kryddor gå i blom då detta påverkar smaken. På basilikan nyper jag alltid av den blommande lilla toppen men på just oregano försöker jag vara snabb och skörda så fort blommorna ovan börjar skymtas. Oregano växer till sig riktigt fort och här är jag aldrig rädd att ta i ordentligt.

Vad är mexikansk oregano?

Mexikansk oregano har, till skillnad från "vanlig" oregano, toner av citrus och anis och nära relaterad till verbena. Medan den "vanliga" oreganon är mer lik mejram. Det är alltså två helt olika smaker som passar bättre till olika typer av mat och matkulturer.

Är det farligt att äta oregano?

"Det kan uppstå en farlig cocktaileffekt", säger experten Åke Bergman. Kryddar du maten med oregano? Då får den troligen även en touch av hälsofarliga bekämpningsmedel. Studier i Tyskland och Storbritannien har visat på utbrett fusk där torkad oregano drygats ut med bland annat olivblad.

När ska man klippa ner oregano?

Vill du formklippa plantan för snygghetens skull är det bäst att göra det på våren. Oreganon behöver få vara ifred när den förbereder sig för vintern. Vill du ändå klippa på hösten skall detta göras med försiktighet.

Relaterade inlägg: