Hur många dör av gula febern?

Hur många dör av gula febern?

Hur många dör av gula febern?

Gula febern är en allvarlig sjukdom som orsakas av ett virus och sprids av myggor i tropiska delar av Afrika och Sydamerika. Varje år orsakar gula febern cirka 200 000 sjukdomsfall och 30 000 dödsfall. Man kan tro att antalet smittade skulle minska, men sedan 1980-talet har antalet fall av gula febern tyvärr ökat.

Hur länge skyddar vaccin mot gula febern?

För att certifikatet ska vara giltigt måste vaccinationen ha utförts minst tio dagar innan ankomst. Rekommendationen har tidigare varit att påfyllnadsdos krävs efter tio år vid vistelse i områden där sjukdomen finns men Världshälsoorganisationen (WHO) har nu fastställt att en dos ger livslångt skydd.

Hur vet jag om jag är vaccinerad mot gula febern?

Rådfråga alltid på en vaccinationsmottagning innan du reser Trots detta finns det länder där du kan riskera problem vid gränspassage, eftersom tullmyndigheterna inte alltid godkänner vad som rekommenderas internationellt. Då behöver du få ett intyg från en vaccinationsmottagning som visar att du är vaccinerad.

Finns gula febern i Sverige?

Om du insjuknar i Sverige Du som insjuknar i Sverige får behandling på en infektionsklinik. Gula febern klassas enligt smittskyddslagen som en allmänfarlig sjukdom. All vård är avgiftsfri, både undersökning och behandling.

Kan man dö av hög feber?

Feber är inte farligt eller skadligt i sig, utan är en del av kroppens naturliga försvar mot till exempel främmande virus och bakterier. Febern varar oftast inte mer än några dagar.

Hur får man gult Vaccinationskort?

När du besöker oss tänk på att alltid ha med ditt gula vaccinationskort och/eller andra vaccinationshandlingar där dina vaccinationer finns samlade. Om du har förlorat ditt kort kan vi uppdatera de vacciner du har fått på vår mottagning för en kostnad av 200kr.

Vad kostar gula febern vaccin?

Prislista vaccinationer
Vaccin motPreparatnamnPris per injektion
GammaglobulinBeriglobin® 1,0-2,0 ml370 kr
Gula febernStamaril®520 kr
Hepatit AHavrix®, 1440 1,0 ml endosspruta Havrix®, 1440 0,5 ml endosspruta3 kr
Hepatit BEngerix-B®, 1,0 ml endosspruta Engerix-B®, 0,5 ml3 kr

När ska man ta gula febern?

Vaccination mot gula febern ger ett mycket bra och livslångt skydd mot sjukdomen. Vuxna samt barn över 9 månader kan vaccinera sig mot gula febern. Barn under 9 månader brukar inte vaccineras, men om barnet ska vistas i områden med hög risk för smitta kan undantag göras.

Relaterade inlägg: