Hur många mil för att tjäna på elbil?

Hur många mil för att tjäna på elbil?

Hur många mil för att tjäna på elbil?

Men vad kostar de egentligen att köra. Som med bensin- och dieselbilar är vissa elbilar effektivare än andra, och den genomsnittliga elbilen behöver cirka 18,5 kWh el för att driva fordonet i 100km. Det blir 1,85 kWh per mil. Klimat påverkar förbrukningen, precis som med vanliga förbränningsmotorer.

Hur fungerar elbil i kyla?

Låga temperaturer gör att räckvidden blir kortare. Vid riktigt låga temperaturer runt 20 minusgrader, får du räkna med 35-45 % kortare räckvidd än det officiella WLTP-värdet. Det tar dessutom längre tid att ladda ett kallt batteri. Men med lite planering och några smarta tips kommer du längre på varje laddning.

Hur mycket drar värmen i en elbil?

Uppvärmningen drar 5–6 kW när det är kallt. Förvärm bilen innan du kör iväg, eller låt om möjligt bilen stå i varmgarage. Att värma upp en nedkyld bil tar mycket energi. Gör du det under körning tas det från batteriet.

Vilken elbil klarar kylan bäst?

Den finska tidningen Tekniikan Maailme utser Audi E-tron till bästa elbil för vinterförhållanden i konkurrens med fem andra batteribilar. E-tron vinner på grund av utmärkta köregenskaper och komfort. En nackdel bilen har är dock att förbrukningen, och därmed räckvidden, påverkas kraftigt av kyla.

När lönar det sig att ha elbil?

– Värdeminskning och bränslekostnader i framtiden är svårt att sia om. Elbilen har ett högre inköpspris jämfört med en förbränningsmotor, men skatten, servicen och milkostnaden är i dag lägre – för dig som kör mycket kan det därför verkligen löna sig att äga en elbil.

Relaterade inlägg: