Hur kastar man en diskus?

Hur kastar man en diskus?

Hur kastar man en diskus?

Diskus är en gren som bygger på slungkastet, som är en naturlig kaströrelse. Diskusen ska hållas i de yttersta fingerlederna, alltså inte greppas runt diskuskanten. För barn kan diskusen vara svår att greppa, därför kan de lära sig slungkastet med andra mer greppvänliga redskap, t.

Hur många kast i diskus final?

Vid vanliga internationella tävlingar har alla kastare tre försök och de åtta bästa får sedan ytterligare tre kast. Startordningen rangordnas ofta utifrån förväntad placering då favoriten kastar sist i de första omgångarna.

Hur långt kastar man spjut?

Det slog han flera gånger om under kvällen – hans fyra första kast mätte över 90 meter. Värt att nämna är att tredje kastet mätte 93,06. 24-åringen är nu den näst bäste spjutkastaren i världen någonsin. Världsrekordet innehas av tjecken Jan Zelezny som kastade .

Vad är en diskus gjord av?

Själva diskusen är en cirkelrund, utåt avsmalnande skiva, av trä eller glasfiber, försedd med metallkant samt en metallplatta på båda sidor.

Hur långt är världsrekordet i diskus?

Världsrekordet innehas alltjämt av östtysken Jürgen Schult som 1986 hivade iväg diskusen 74.08 meter. Ståhl närmar sig sakta men säkert den noteringen. I juni 2019 slog 28-åringen till med ett monsterkast som mätte 71.86 i småländska Bottnaryd.

Vad är världsrekordet i spjut?

Rekord, herrar
OmrådeResultatAtlet
Världsrekord98,48Jan Zelezný
Världsrekord, tidigare spjut104,80Uwe Hohn
Afrika92,72Julius Yego
Asien87,60Kazuhiro Mizoguchi

Vad är rekordet på 400 meter?

Mästerskapsrekord
TävlingResultatLöpare
Olympiskt rekord43,03Wayde van Niekerk
VM-rekord43,18Michael Johnson
EM-rekord44,52Iwan Thomas

Har man sin egen diskus?

Sverige, Polen och Österrike har nu lämnat in en skrivelse till IAAF (det internationella friidrottsförbundet) där de kräver en ny granskning av diskusarna. Sverige har fått svar att IAAF ska gå vidare med ärendet. Besked om Ståhls diskus väntas komma inom kort. – Vi hoppas så klart att han får använda sin egen diskus.

Relaterade inlägg: