Vilka regler gäller för sjukresor?

Vilka regler gäller för sjukresor?

Vilka regler gäller för sjukresor?

Du kan ansöka om ersättning för de kostnader du har haft för resor mellan ditt hem och exempelvis en vårdcentral, tandläkare eller ett sjukhus. Det gäller endast resor som du gjort på grund av din sjukdom eller förlossning. Du måste alltid betala en del av resan själv, den så kallade egenavgiften.

Vem skriver intyg för sjukresa?

Det är patientens aktuella medicinska hälsotillstånd som avgör om patienten kan åka med kollektivtrafiken, sjukresebuss Ronden eller inte. Detta gäller även vid resa på grund av akut vårdbehov. Intyget ska utfärdas av legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal som träffat patienten.

När får man Sjukreseersättning?

När du reser till och från vården för bland annat läkarbesök eller sjukvårdande behandling kan du ersättning för en del av dina resekostnader. Det kallas för sjukreseersättning.

Vem kan beställa sjuktransport?

Beställning av sjuktransport Sjuktransport kan beställas av både vårdgivare och invånare. Då invånaren gör en beställning görs den via telefonen och SOS Alarm avgör om personen har behov av sjuktransport.

Kan man beställa Sjukresa?

Du har ett eget ansvar för att ta dig till och från vården. Om du av hälsoskäl inte kan åka kollektivt eller med egen bil kan du ha rätt till sjukresetaxi, då behöver du ett reseintyg. Det är Västra Götalandsregionen som beslutar vilka resor som ska ersättas och vilken reseersättning som utgår.

Hur ansöker man om ersättning för sjukresor?

Vad behöver jag skicka med när jag ansöker om ersättning för sjukresa? Om du ansöker via pappersblankett ska du skicka med kvitto från ditt besök i hälso- och sjukvården eller ett vårdgivarintyg. Har du rest med kollektivtrafik ska du även skicka med biljetterna i original.

Relaterade inlägg: