Vad händer när en bil kör på en fotgängare?

Vad händer när en bil kör på en fotgängare?

Vad händer när en bil kör på en fotgängare?

Det faktum att föraren var full kan som sagt påverka straffvärdet, men det beror också på hur full denne var. Andra omständigheter som kan påverka straffvärdet är om påkörningen skedde vid ett övergångsställe eller i ett bostadsområde, samt hur föraren respektive fotgängaren agerade innan påkörningen.

Hur kollar man så att bromsarna fungerar?

Färdbroms

  1. Pumpa 3-4 ggr på bromsen och håll kvar! – Är bromspedalen nu stum så är bromssystemet tätt.
  2. Tryck ner kopplingen och starta bilen – Sjunker nu bromspedalen så vet du att bromsservon fungerar.
  3. Dra handbromsen och försök köra iväg. ...
  4. Kör eller backa 1 meter och bromsa – Nu ser du om färdbromsen fungerar.

Vad händer om bromsservo inte fungerar?

Om bromsservon inte fungerar går det fortfarande att bromsa, men du måste trycka hårdare på bromspedalen och det känns mycket tyngre.

Hur vet man om det är luft i bromssystemet?

Skulle pedalen fortfarande sjunka långsamt, trots att du nått den egentliga ”botten”, finns det förmodligen ett läckage i bromssystemet. Detta är mycket trafikfarligt och måste åtgärdas omedelbart. Känns pedalen fjädrande kan det vara på grund av luft i bromssystemet. Uppsök en verkstad för att åtgärda det.

När ska man stanna för fotgängare?

Både bilister och cyklister har väjningsplikt mot gående som gått ut på eller just ska gå ut på ett övergångsställe. Fordonsföraren ska alltså släppa fram den som går. Men gående får inte gå ut på övergångsstället utan att ta hänsyn till fordon som närmar sig. Även den som leder en cykel räknas som gående.

Hur många gående dör i en kollision med en bil som kör 50 km h?

Hastigheten är avgörande för hur allvarliga konsekvenserna av en olycka blir för de oskyd- dade trafikanterna. Nio av tio fotgängare eller cyklister överlever om de blir påkörda i 30 km/h. Bara två av tio överlever en krock med ett fordon som kör 50 km/h.

På vilka sätt kan du kontrollera vätskorna?

Oljenivån kontrollerar du med hjälp av oljestickan i motorrummet. Dra upp stickan, torka av den (för att få bort olja som stänkt upp under färd), sätt ner den i oljetanken och ta upp den igen för avläsning. Oljan fylls normalt på under ett skruvlock på motorblocket med texten OIL.

Vilka säkerhetskontroller finns det?

Säkerhetskontrollen är indelad i tre delar, Yttre, "Under huven" och Inre säkerhetskontroll. Man gör sällan en fullständig kontroll. Inspektören kan ex säga "Gör en säkerhetskontroll här, från insidan av bilen. Använd de reglage du kommer åt ifrån förarsätet." Då menar inspektören en Inre säkerhetskontroll.

Hur kontrollerar man bromsservo?

Kontrollera bromsservon För att testa bromsservon, kan du innan du startar motorn, pressa ner (pumpa) bromspedalen några gånger tills den känns stum. Starta därefter motorn medan du håller bromspedalen nedpressad och du kommer känna att pedalen mjuknar och sjunker lite.

Varför går Bromsservon sönder?

Bromsservon är endast funktionsduglig när systemet är hermetiskt förslutet. Detta innebär att systemet måste hålla tätt så att inga vätskor eller ångor tar sig in eller ut. Hål och skador på tillhörande slangar, ventiler och grenrör kan därför få bromsservon att sluta fungera.

Hur lång tid tar det att lufta bromsar?

Ska du lufta hela systemet så tar de ca 30-45min intensift luftande, och man börjar längst bak har jag för mig... Lycka till!

Kan man lufta bromsar själv?

Steg för steg. Pumpa sakta på bromspedalen så att du ser att slangen börjar fyllas med vätska. Stäng ventilen när pedalen är i nedtryckt läge. Släpp därefter upp pedalen och upprepa samma process tills luftbubblorna är borta.

Har gångtrafikanter alltid företräde?

Vid obevakade övergångsställen har fordonsförare väjningsplikt mot gående. Fordonsföraren ska alltså släppa fram den som går. Men gående får inte gå ut på övergångsstället utan att ta hänsyn till fordon som närmar sig. Även den som leder en cykel räknas som gående.

Har fotgängare skyldigheter?

Fotgängare har generellt lagen på sin sida, men har också skyldigheter när de passerar ett övergångsställe. – Dock så kan även fotgängare få böter om de inte passerar övergångsstället på rätt sätt, säger Magnus Söderberg. Den gående kan åka dit för att ha korsat körbanan på ej föreskrivet sätt.

Vad motsvarar en kollision i 50 km h med?

På vägar där det förekommer oskyddade trafikanter är ofta den högsta tillåtna hastigheten 30 km/tim så att du som förare hinner reagera och sänka farten eller stanna snabbt. Att exempelvis bli påkörd av en bil i 50 km/tim när du går eller cyklar motsvarar ett fall från tredje våningen.

Relaterade inlägg: