Vad är brottmålsdom?

Vad är brottmålsdom?

Vad är brottmålsdom?

Straffrätten. I ett brottmål kan domen bli skyldig eller icke skyldig, med undantag för Skottland och Nederländerna där domen kan bli inte bevisat skyldig. Olika åtalspunkter kan i samma mål kan rendera olika domar. En fällande dom i ett brottmål åtföljs vanligtvis av en påföljd.

Kan man se domar gratis?

När du beställer en dom, ett beslut eller en handling har du rätt att vara anonym. Är du part i ett mål behöver du inte beställa beslutet eller domen utan det skickas till dig gratis. Du kan ta del av domstolens handlingar via e-post, brev eller genom att besöka domstolen.

Hur kan man se någons dom?

Om du vill läsa en dom eller beställa handlingar i ett mål ska du kontakta den domstol som har målet. Du har rätt att vara anonym. Du som är part i ett pågående mål behöver inte beställa, du får handlingarna skickade till dig. Domstolen gör alltid en sekretessprövning innan en handling lämnas ut.

Kan man se domar på nätet?

OFFENTLIGA HANDLINGAR ONLINE Lexbase är en webbtjänst som på ett och samma ställe tillgängliggör rättslig information från samtliga svenska domstolar och en rad andra myndigheter.

Vad är ett strafföreläggande?

Vid mindre allvarliga brott kan åklagare besluta om ett så kallat strafföreläggande i stället för att väcka åtal, vilket innebär att det inte blir någon rättegång. En förutsättning för ett strafföreläggande är att den som misstänks för brottet har erkänt det, antingen omedelbart eller inom en viss angiven tidsperiod.

Vad är ett domskäl?

I domskälen framgår domstolens ställningstaganden. Det är alltså sådant som domstolen har beaktat och värderat i domen. Man kan säga att det är domstolens argumentation och motivering som framgår av domskälen. Domslutet kommer sist i domen.

Är alla domar offentliga?

En handling är allmän om den förvaras hos en myndighet, till exempel en domstol, och är inkommen till eller upprättad av myndigheten. Det innebär att alla handlingar som lämnas in till en domstol i ett pågående mål eller ärende blir allmänna och kan begäras ut av vem som helst.

Är man anonym på Mrkoll?

Nej, du är helt anonym när du köper en dom. Den tilltalade personen kan inte heller se eller veta om någon har begärt ut rättsinformation via Mrkoll. Hur får jag tillgång till domen efter betalning? Informationen kommer direkt att visas på skärmen i en sammanfattning.

Är domar offentliga?

Detta är en allmän handling En handling är allmän om den förvaras hos en myndighet, till exempel en domstol, och är inkommen till eller upprättad av myndigheten. Det innebär att alla handlingar som lämnas in till en domstol i ett pågående mål eller ärende blir allmänna och kan begäras ut av vem som helst.

Är polisrapporter offentliga?

Polisen prövar om: Handlingen du efterfrågar finns hos polisen. Det är en allmän handling. Uppgifter i den omfattas av sekretess och om det finns några begränsningar i sekretessen.

Hur länge syns en dom på Mrkoll?

Mrkoll och Lexbase tar bort uppgifter om strafförelägganden, brott och stämningar enligt specifika gallringsrutiner. Strafförelägganden och brott som har fängelse i högst två år med i straffskalan gallras efter fem år. Tvistemål och straffskala över två års fängelse gallras först efter 20 år.

Vad får man strafföreläggande för?

Strafföreläggande är möjligt för brott där påföljden är begränsat till böter och/eller villkorlig dom. Exempel på sådana brott är stöld, snatteri och trafikförseelser.

Är fortkörning ett strafföreläggande?

30km/h, kan en överträdelse på till och med 20 km/h bedömas vara tillräcklig för ett körkortsingripande. Det görs en bedlmning från fall till fall. Om du väljer att inte godkänna strafföreläggandet kommer ett åtal väckas och rättegång ske om åklagaren anser att det finns tillräckligt med bevisning för en fällande dom.

Vad är domslut och domskäl?

I domskälen framgår domstolens ställningstaganden. Det är alltså sådant som domstolen har beaktat och värderat i domen. Man kan säga att det är domstolens argumentation och motivering som framgår av domskälen. Domslutet kommer sist i domen.

Hur skriver man ett domskäl?

Grundläggande krav på utformningen av en dom (rättegångsbalken 17 kap. 7 §)

  1. domstolen samt tid och ställe för domens meddelande,
  2. parterna samt deras ombud eller biträden,
  3. domslutet,
  4. parternas yrkanden och invändningar samt de omständigheter som dessa grundats på och.
  5. domskälen med uppgift om vad som är bevisat i målet.

Relaterade inlägg: