Hur fungerar tvål och vad är dess uppbyggnad?

Hur fungerar tvål och vad är dess uppbyggnad?

Hur fungerar tvål och vad är dess uppbyggnad?

Tvål angriper – eller omringar, tränger in i och löser upp – fett som finns i smuts, virus och bakterier. På molekylnivå består den av två delar med helt olika egenskaper. En del av molekylen har negativ laddning och vill förena sig med vatten, medan den andra delen som består av en kolvätemolekylkedja löser fett.

Hur skapas tvål?

En blandning av talg, kokosfett och lut kokas under högt tryck till man får fram tvålmassan. Den torkas, blandas med parfym och andra tillsatser, formas till en stång och skärs i bitar. Det blev också grunden till bättre metoder för industriell tvåltillverkning. Under 1800-talet började tvål tillverkas industriellt.

När uppfann man tvål?

Hård tvål var från början en blandning av olivolja och lut som uppfanns av araberna på 700-talet. Morerna tog med sig tvålen till den Iberiska halvön och Spanien blev snabbt ett viktigt centrum för tvåltillverkning. Under medeltiden tillverkades tvål även i Frankrike, Italien och England.

Vad är tvål kemiskt sett?

Tvål är kemiskt sett ett fettsyresalt och har en kemisk struktur som gör att den är både fett- och vattenlöslig. Tvål löser därför upp både fett och vattenlösligt smuts och orenheter och tar det med sig när man sköljer av.

Vad innehåller hård tvål?

Tvål är resultatet av förtvålning (saponifiering) av olika fetter. Förtvålning är en process som förvandlar oljor och fetter (triglycerider) och Natriumhydroxid (för hårdtvål) eller kaliumhydroxid (för flytande tvål) till ett fettsyresalt, det vill säga tvål.

Hur gör man tvål utan lut?

Så här gör du tvålen Mät upp och blanda. Använd en köksvåg och väg upp 240 gram kokosolja i ett kärl av rostfritt stål. Väg sedan upp 350 gram olivolja i en skål. Väg 220 gram kaffe i en annan skål.

Kan tvål bli för gammal?

Fast: 1-5år, eller mer. Fast tvål går toppen att bunkra, förvara gärna i skåp och garderob för en behaglig doftpspridning. En gammal fast tvål kan få gula prickar och dofta märkligt, det är ett tecken på att lösa fetter i tvålen börjat härskna. Det är trots detta inte farligt att använda tvålen.

Hur länge räcker fast tvål?

Fast: 1-5år, eller mer. Fast tvål går toppen att bunkra, förvara gärna i skåp och garderob för en behaglig doftpspridning.

Hur länge håller en tvål?

För att du ska få ut så mycket som möjligt från din två, och att den ska hålla sig fräsch så länge som möjligt finns det lite saker du bör tänka på. Efter varje användning är det viktigt att tvålen får torka upp ordentligt. Om tvålen skulle bli väldigt mjuk låt den ligga några dagar och torka.

Relaterade inlägg: