Vad odlar man i de olika klimatzonerna?

Vad odlar man i de olika klimatzonerna?

Vad odlar man i de olika klimatzonerna?

Precis vid ekvatorn regnar det nästan varje dag och där uppstår tropiskt regnskogsklimat. Här är det varmt, fuktigt och växtligheten är mycket omfattande. Norr och söder om regnskogsområdena breder det ut sig ett torrare slättområde där växtligheten utgörs av högt gräs och glest utspridda buskar och träd.

På vilka olika sätt kan nederbörd bildas?

Vattnet på jorden befinner sig i ett ständigt kretslopp. Från haven, sjöarna och marken avdunstar vatten och det bildas vattenånga. När den kommer upp i atmosfären kondenserar vattenångan och det bildas moln och nederbörd.

Vad är det för klimatzon i Asien?

I Asien finns också områden med öken- och stäppklimat och då är vädret i allmänhet mycket varmt och torrt. Sydasiens klimat präglas av ett tropiskt klimat med höga temperaturer året om och monsunvindar med stora mängder nederbörd under regnperioden.

På vilket sätt påverkar klimatet växtligheten?

När tillväxten ökar, ökar också vattenavgången från växterna och marken, vilket leder till att luften kyls av. På så sätt dämpar vegetationen uppvärmningen. I Medelhavsregionen, däremot, leder en högre temperatur till att vegetationens tillväxt och utbredning minskar.

Vilka fyra faktorer påverkar klimatet i ett område?

Det klimat som råder på jorden idag bestäms av ett antal faktorer som påverkar klimatet olika i tid och rum. De grundläggande faktorerna är strålning från solen, cirkulation i atmosfären och havet samt topografi på land och i hav.

Vilka delar av världen har subtropiskt klimat?

Subtropiskt klimat finns vid Medelhavet och Svarta havet. Här ligger länder som Portugal, Spanien, Portugal, Italien, Kroatien, Grekland och Bulgarien. Här är somrarna varma och torra medan vintrarna är korta och milda. De flesta länder i Europa har tempererat klimat.

Hur får vi Frontnederbörd?

Frontnederbörd kallas nederbörd som uppstår i mötet mellan en varmare och kallare luftmassa i samband med en väderfront. Då dessa möts pressas den kalla luften in under den varma, som tvingas uppåt och kyls ned.

Hur uppkommer Frontnederbörd?

Frontnederbörd bildas då två luftmassor med olika temperaturer möts. Den varma och därmed lätta luften tvingas att stiga över den kalla och tunga. Den varma luftmassan kyls och vattenångan i luften kondenserar och bildar moln.

Vilka klimatzoner finns det i Kina?

Kinas nordligaste del når ungefär samma breddgrad som norra Tyskland, medan dess sydligaste punkt ligger i tropikerna. Östra Kina har havsklimat och i söder råder subtropiskt klimat. Större delen av landet har dock ett tempererat, kontinentalt klimat, präglat av kontinentens monsunvindar och angränsande hav.

Relaterade inlägg: