Vår växer salvia?

Vår växer salvia?

Vår växer salvia?

Stäppsalvia blir runt 40 cm hög och trivs i väldränerad jord i soligt till halvskuggigt läge. Artnamnet nemorosa kommer från latinets ord för lund nemos, och brukar ges till växter som trivs att växa i lundens fukt och skugga.

Hur förökar sig stäppsalvia?

Förökning kan ske genom delning, med frö och med sticklingar. I samband med omplantering kan man dela etablerade exemplar. Fröförökning sker på våren då fröna sås i krukor med väldränerad såjord. Fröna är ljusgroende och ska inte täckas med jord.

Hur sår man Blomfrön?

En liten trädgårdsskola i att så frön.

  1. Ta fram en sålåda eller odlingskrukor. ...
  2. Fyll botten av sålådan/krukan med 2-4 cm såjord, ju större frö desto mera jord.
  3. Tryck till jorden lätt, t ex med undersidan av en kruka eller locket till sålådan.
  4. Så 2-4 frön i varje kruka eller lägg ut fröna jämnt över ytan (bredsådd).

Finns salvia i Sverige?

I Sverige odlas både ett- och fleråriga arter av salvia, de ettåriga främst som prydnadsväxter. Några kända arter är kryddsalvia, Salvia officinalis (i matrecept vanligen kallad enbart Salvia) och prydnadsväxten stäppsalvia, Salvia nemorosa (synonym Salvia sylvestris).

När kan man dela stäppsalvia?

Om alla stjälkar kommer från samma punkt vid jordytan (vilket de ofta gör), så går det inte så bra att dela plantan. Om det däremot kommer många stjälkar utspridda från jorden så går det bra att ta upp och dela. Jag skulle dock inte göra det nu under sommaren utan vänta till tidig höst (aug-sept).

Hur klippa ner salvian efter blomning?

Innan salviorna blommat färdigt klipper jag ner dem till ca hälften och då kommer de igen med en andra, om än lite svagare, blomning. Det känns hårt att klippa ner dem när de fortfarande är fina men jag tycker att det är värt det.

Vår klippa stäppsalvia?

Om man inte har massor med perenner att klippa kan man försöka att ta av blomställningen vid ett bladpar som här på stäppsalvian. Klipp så långt ner som möjligt eller som i detta fallet där man ser att nya blomställningar är på gång i bladvecken.

Vår kommer salvia ifrån?

Salvia är en gammal kulturväxt och läkeört med ursprung i medelhavsområdet och har spridits över stora delar av Europa av romarna och senare av munkar.

Vår trivs salvia?

Kryddsalvia trivs i ett relativt soligt eller halvskuggigt och torrt läge. Grönsaksjord eller Planteringsjord passar bra för plantering av kryddsalvia. Jordförbättra gärna växtplatsen med trädgårdskalk och Gödsel för Köksträdgården. Plantera med ett avstånd om 30 cm.

När ska man klippa ner stäppsalvia?

Tidig vår är en bra tid att beskära salvian. Om löven klipps bort innan vintern kan växten få det svårt att övervintra. Nu i februari kan skotten klippas ner till ungefär 5 cm. När du har beskurit salvian och vädret blir bättre kommer den att skjuta nya skott och bli yvigare.

Vår klipper man stäppsalvia?

Om man inte har massor med perenner att klippa kan man försöka att ta av blomställningen vid ett bladpar som här på stäppsalvian. Klipp så långt ner som möjligt eller som i detta fallet där man ser att nya blomställningar är på gång i bladvecken.

Relaterade inlägg: