Är Legatarier Dödsbodelägare?

Är Legatarier Dödsbodelägare?

Är Legatarier Dödsbodelägare?

nyttjanderätt till viss egendom eller rätt till inkomsten från viss egendom. Det som legatarien får kallas legat. En legatarie är inte dödsbodelägare (18 kap. 1 § ÄB motsatsvis).

Vad är en universell testamentstagare?

Universell testamentstagare En testator kan i sitt testamente bestämma att en testamentstagare ska få hela kvarlåtenskapen (den avlidnes egendom), en viss andel av kvarlåtenskapen eller överskottet av kvarlåtenskapen. Testamentstagaren är då en universell testamentstagare (11 kap. 10 § andra stycket ÄB).

Vad är ett Enmansdödsbo?

I enmansdödsbon behövs inget arvskifte göras. Dödsboets egendom övergår istället formlöst på arvtagaren. Boet anses upplöst när boutredning och förvaltning avslutats vilket anses ha skett i och med att bouppteckningen har registrerats.

Måste man delge testamente?

En legal arvinge ska som huvudregel alltid delges ett testamente. Om arvingen godkänt testamentet behövs däremot ingen delgivning (14 kap. 4 § första stycket ÄB). Det är testamentstagaren som ska se till att de legala arvingarna får del av testamentet.

Vem är Testamentstagaren?

Personer eller organisationer som ärver den avlidne på grund av ett testamente kallas för testamentstagare.

Vad är skillnaden på testamentstagare och universell testamentstagare?

Den som på grund av testamente mottar specifik förmån eller egendom. Det legatarien mottar kallas legat. Om testamentstagaren tilldelas hela kvarlåtenskapen eller viss kvotdel av denna, är testamentstagaren istället universell testamentstagare.

Vem ska ha Arvskifteshandlingen?

Om det finns flera arvingar ska du dokumentera vem som ska ärva vad, i en så kallad arvskifteshandling. Du kan skriva arvskifteshandlingen på egen hand eller anlita en annan person eller jurist. Alla som ärver ska skriva under dokumentet som nu är ett avtal.

Relaterade inlägg: