Är parallellogram en Parallelltrapets?

Är parallellogram en Parallelltrapets?

Är parallellogram en Parallelltrapets?

Parallellogram i sin tur är ett specialfall av parallelltrapets. Arean av en parallellogram är lika med en sidas längd multiplicerat med det vinkelräta avståndet till motstående sida: I en parallellogram sammanfaller diagonalernas skärningspunkt med diagonalernas mittpunkter.

Vad är definitionen av en rektangel?

En rektangel är en fyrhörning som bara har räta vinklar. En konsekvens av att rektangeln bara har räta vinklar är att de motstående sidorna i en rektangel är lika långa. När vi ska beräkna en rektangels omkrets eller area brukar vi benämna dessa sidor basen (b) respektive höjden (h).

Vilka figurer är parallellogram?

Parallellogram. En parallellogram är en fyrhörning där motstående sidor är lika långa. Till skillnad från rektanglar och kvadrater finns det inte något krav på att en parallellograms vinklar ska vara räta. En parallellograms vinklar kan vara räta, men behöver inte vara det.

Vad är skillnaden mellan romb och parallellogram?

Både i en parallellogram och i en romb är sidorna parvis parallella, och vinklarna parvis lika. Skillnaden är att i en romb är alla fyra sidorna lika långa - i en parallellogram kan det finnas två långa och två korta sidor.

Har romb fyra?

En kvadrat är en fyrhörning som har enbart räta vinklar och där alla fyra sidorna dessutom är lika långa. Om man gör rektangeln lite skev så att alla vinklar inte är 90° så blir det som i bilden här till höger. Detta kallas för en romb.

Vad är skillnaden mellan kvadrat och rektangel?

Ett specialfall av rektangeln är kvadraten. En kvadrat är en fyrhörning som har enbart räta vinklar och där alla fyra sidorna dessutom är lika långa. Om man gör rektangeln lite skev så att alla vinklar inte är 90° så blir det som i bilden här till höger. Detta kallas för en romb.

Finns det Symmetrilinjer i ett parallellogram?

Vilken annan geometrisk figur tänker du på, som bara har 1 symmetrilinje? Följande gäller för antalet symmetrilinjer i parallellogram: Kvadrater: 4 symmetrilinjer. Rektanglar (med olika långa sidor): 2 symmetrilinjer.

Var ligger romber?

Om man gör rektangeln lite skev så att alla vinklar inte är 90° så blir det som i bilden här till höger. Detta kallas för en romb. En romb är en fyrhörning där alla sidor är lika långa och där motstående vinklar är lika stora. Romber ser du oftast på det här hållet.

Relaterade inlägg: