Har man ister i?

Har man ister i?

Har man ister i?

Späck eller ister ingår ofta i pastejer och patéer. Men fettet kan också saltas, kryddas eller smaksättas med rök för att bli en charkprodukt – ett smörgåspålägg – som står på egna ben. Ister används i pajdeg och kakor i stället för andra matfetter.

Vad är hälsosamt att steka i?

För stekning på låg eller medeltemperatur går det bra att använda oraffinerat fett som smör, kallpressad olivolja och rapsolja. För tillagning på hög temperatur bör man däremot använda ett mer stabilt fett som raffinerad raps- eller olivolja.

Vad händer med köttet när du steker det?

När du steker eller grillar kött så inträffar två saker på köttets yta: Karamellisering och Maillard-reaktionen. Kött består till största delen av protein, men små mängder socker karamelliseras på köttets yta och får det att släppa från underlaget.

Kan man fritera i ister?

Allting blir bättre om man friterar i ister tack vare den höga rykpunkten. Du kan fritera i hög värme utan att riskera att fettet börjar osa. Ytan blir oslagbart krispig och du slipper saggigt flottiga saker som inte ens katterna vill ha.

Är rapsolja nyttigt att steka i?

Har en hög del av fleromättat fett och får därför en bra blandning av Omega-3 och Omega-6 som hjälper till att minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Rapsoljan tål dessutom något högre stektemperaturer än olivoljan och passar därför perfekt att bytas ut mot smör vid stekning.

Relaterade inlägg: