Vad används ambra till?

Vad används ambra till?

Vad används ambra till?

Ambra är en komplex blanding av olika ämnen. Extraherat med etanol erhålles doftingrediensen ambroxan som slutprodukt. Ambra används som doftämne inom parfymindustri. Idag framställs doftämnet främst på syntetisk väg.

Var hittar man ambra?

Naturlig ambra hittas både i små och stora klumpar på stränderna i Australien, Nya Zeeland, Kina, Japan, Bahamas, även på Irland. Ni har säkert hört legender om människor som hittade jättestora ambrabitar och sålde dem för tusentals dollar.

Vad är grå ambra?

Den ambra du tänker på är det gråbruna, vaxlika ämne som kan hittas flytande på havsvattnet inom tropikerna och som anses vara ett slags tarmsten hos kaskeloten. Det är den ambran som används i parfymer. Den andra betydelsen är bärnsten.

Hur luktar ambra?

Hartsen flytande storax - kallad amber, amberstone. Detta är ingen eterisk olja utan ett fast doftande ämne. Som med de övriga animaliska doftämnena (mysk, sibet, bävergäll) framställs inte heller någon eterisk olja ur den. I den mån ambra används idag är det i form av av ambratinktur, som luktar mer än nog.

Vilka parfymer innehåller ambra?

Ambra, eller som även den syntetiska formen kallas ambroxan, ingår som doftnot bland annat i parfymerna Amouage Amber, Creed Green Irish Tweed, Escada Celebrate Life, Jo Malone White Moss & Snowdrop, Versace Dylan Blue Pour Homme, Versace Pour Homme och Yves Saint Laurent Y Eau de Toilette.

Hur mycket kostar ambra?

Priset på ambra är skyhögt och avspeglar sig inte bara i förfalskningar utan även i hårresande priser på auktioner. En klump på 1,1 kg som påträffades i Wales såldes på auktion år 2015 för 11 000 pund. Ambraklumpar på över 500 kilo kan kosta miljontals kronor.

Vad är Black Amber?

Inspirationen till Black Amber är den djupaste och mustigaste delen av skogen. Mörk och självsäker tar den tydlig ställning med ett vilt hjärta av ceder, vetiver och tobaksblomma. Väl på huden träder det gröna fram. Krispiga stjälkar toppade med vanilj.

Vilket djur kommer ambra ifrån?

Kaskeloten tycker om att bilda flockar med sina kompisar och bor i alla isfria oceaner som är djupare än 1000 meter.

Vad är Amber för doft?

Amber är allra vanligast som doftackord och är då en (exakt) blandning av benzoin/styrax, vanilj och labdanum. Benzoin är en kåda från trädet styrax med en kraftigare söt doft som påminner om vanilj fast med en mer balsamisk, kryddig, nästan bränd nyans.

Relaterade inlägg: