Vilka är kavaljererna på Ekeby?

Vilka är kavaljererna på Ekeby?

Vilka är kavaljererna på Ekeby?

I en flygel på Ekeby, Värmlands största järnbruk, har tolv dagdrivare och festprissar fått en fristad. De kallas kavaljerer och leds av Gösta Berling, en underskön, men försupen, avsatt präst. Bruket styrs med patriarkalisk järnhand av den mäktiga Majorskan.

Vad heter gässen i Nils Holgersson?

Gåskarlen heter Mårten och är en vit tamgås som bestämmer sig för att slå följe med de gråa vildgässen, en biologisk märklighet som noterats i verkligheten vid olika tillfällen. Ledargåsen heter Akka, med namn efter det lappländska bergsmassivet med samma namn men också med betydelsen mormor eller farmor på samiska.

Vad hade majorskan på Ekeby?

PÅ JULDAGEN ger majorskan Samzelius stor middag på Ekeby. Hon sitter då som värdinna vid ett bord, dukat för femtio gäster. Hon sitter där i glans och här- lighet; dit följes hon inte av den korta skinnpälsen, den randiga yllekjolen och kritpipan.

Vad är en Majorska?

Svenskt namn med betydelsen förbländande eller ett isländskt namn med betydelsen slug.

Vem flög på Akka?

Det brusade i fjädrarna, och de många vingarna piskade i luften med ett sådant vinande, att man knappt kunde höra sin egen röst. Akka från Kebnekajse flög i spetsen, och efter henne följde Yksi och Kaksi, Kolme och Neljä, Viisi och Kuusi, Mårten gåskarl och Dunfin.

Vem flyger på en gås?

Det är också i en röd luva som vi är vana att se vår internationellt kända skånepåg Nils Holgersson, på en gås högt uppe i luften. Men från början var luvan lika vit som gåsen. Selma Lagerlöf skriver ”Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige” () som ett beställningsverk – en läsebok i svensk geografi.

Vad var Åsa Gåsapiga?

Åsa gåsapiga befann sig på den tiden långt uppe i Lappland vid det stora gruvfält, som kallas Malmberget. Det var ett besynnerligt ställe, men det var kanske bra för henne, att det var sådant det var. Lille Mats och hon hade gått genom stora, ändlösa skogstrakter, innan de hade kommit dit.

Vad ser Nils på Karlsöarna?

Han såg helt och hållet avätna skelett, men också kroppar, som bara voro halvätna, och andra, som de knappt hade smakat på, utan låtit ligga orörda.

Vad var speciellt med Gösta Berlings saga?

Gösta Berling beskrivs omväxlande som en försupen och avsatt präst vars liv är i spillror, omväxlande som en slags sagohjälte med nästan övernaturliga egenskaper. Särskilt mytologiseras hans förmåga att förföra traktens välbärgade unga kvinnor som Anna Stjärnhök, Marianne Sinclaire och grevinnan Elisabeth Dohna.

Vad händer i Gösta Berlings saga?

Gösta Berlings saga är en roman från 1891 av Selma Lagerlöf, hennes debutroman. Handlingen utspelar sig i Värmland under 1820-talet, och rör sig i huvudsak kring den avsatte prästen och kavaljeren Gösta Berling, och är en skildring av livet i Värmland under 1820-talet.

Vad heter Selma Lagerlöfs rike präst?

Gösta Berlings saga handlar om livet på landet runt Frykensjöarna i Värmland på 1820-talet. I centrum står tre personer, varav den ena är prästen Gösta Berling som avsatts eftersom han misskött sig och brukat alkohol.

Relaterade inlägg: