Har arbetsgivaren rätt att ändra arbetsuppgifter?

Har arbetsgivaren rätt att ändra arbetsuppgifter?

Har arbetsgivaren rätt att ändra arbetsuppgifter?

Denna arbetsledningsrätt innebär bland annat att arbetsgivaren kan genomföra smärre förändringar utan att komma överens med arbetstagaren, däremot kan arbetsgivaren vara skyldig att först förhandla med den lokala fackliga organisationen innan ändringen genomförs.

Kan arbetsgivaren ändra min tjänst?

Enligt den kan arbetsgivaren inte förändra arbetsuppgifterna så drastiskt att anställningen förändras i grunden – att arbetstagaren i praktiken får en annan anställning. – Det korta svaret på frågan är därför nej – om omplaceringen innebär att det i grunden blir en annan anställning.

Kan min chef ändra mina arbetsuppgifter?

Svar: Din arbetsgivare leder och fördelar ditt arbete och kan ändra arbetsuppgifter, men måste först förhandla förändringen enligt medbestämmandelagen (MBL). Har ni inte fackliga företrädare på arbetsplatsen så ska din chef kontakta Handels lokala avdelning.

Kan arbetsgivaren ändra anställningsvillkor?

Det är bara om anställningsvillkoret är reglerat enbart i anställningsavtalet som det är möjligt för arbetsgivaren att ensidigt omreglera villkoret. Om ett visst villkor istället följer av kollektivavtalet eller av någon lagbestämmelse, så är det inte möjligt för arbetsgivaren att själv ändra villkoret.

Hur mycket löneökning vid befordran?

Om du ska bli chef för andra, det vill säga någon form av arbetsledare är 25 procents högre lön rimligt. Den löneökning som grundar sig på befordran ska inte belasta det allmänna utrymmet vid årets lönerevision.

Vad gäller vid nya arbetsuppgifter?

Om du blir erbjuden helt eller delvis nya arbetsuppgifter, det vill säga en ny befattning som dessutom kan betraktas som en befordran, innebär det att du ska förhandla om en ny lön. Det är inte ovanligt att löneavtalet i ditt kollektivavtal beskriver hur situationen ska hanteras.

Hur stor löneökning när man byter jobb?

Att byta arbetsgivare är det säkraste sättet att höja lönen visar flera undersökningar. Bland Sveriges Ingenjörers medlemmar fick de som bytte till en annan arbetsgivare under 2019 genomsnittliga löneökningar på nära 11 procent. Ingenjörer som inte bytte jobb fick i genomsnitt 4 procent i löneökning.

Kan arbetsgivaren sänka lönen vid omplacering?

Att sänka en anställds lön kan alltså bara ske om det finns arbetsbrist så att omplacering och sänkt lön är det enda alternativet till uppsägning, eller personliga skäl, där den anställde misskött sig så grovt att en omplacering och därmed sänkt lön är motiverat.

Relaterade inlägg: