Hur bildas jordarter och jordmåner?

Hur bildas jordarter och jordmåner?

Hur bildas jordarter och jordmåner?

Jordmånen är den översta delen av jordtäcket och ligger ovanpå jordarten. Den skiljer sig från jordarten genom att den påverkats av växtlighet och klimat under lång tid. En jordmån bildas genom biologiska, kemiska och fysikaliska processer i marken. Podsol utvecklas genom att syror bildas vid nedbrytningen av förnan.

Hur blir det matjord?

Precis under själva jordytan finns matjorden. Det är där daggmaskar, diverse markdjur och mikroorganismer bryter ned löv, vissnande växtdelar och annat organiskt material så att det bildas mylla, eller humus som det också kallas.

Hur bildas en podsol?

Podsoler bildas i områden där vegetationen domineras av barrskog, ljung och mossa. Den process där ämnen såsom järn och aluminium lakas ut från markskiktets övre lager och fälls ut i en så kallad anrikningshorisont (rostjord). Bildar jordmånen Podsol.

Vilken jordmån är typisk för Sveriges barrskogar och lövskogar?

I Sverige dominerar två jordmånstyper: brunjord (lövskogar) och podsol (vanligast i barrskog).

Vad är typiskt för en Podsoljord?

Podsolen karakteriseras av en vit eller gråaktig urlakningshorisont (E-horisont, även kallad blekjord) som normalt är ca en decimeter tjock, och av en 2–3 dm tjock anrikningshorisont som kan vara röd eller brunsvart (B-horisont, rostjord). Under B-horisonten finns den opåverkade mineraljorden, C-horisonten.

Vad växer på podsol?

PODSOL: Bildas i områden där vegetationen domineras av barrträd, ljung och mossa. Typiskt för podsol är det låga pH-värdet som gör att maskar och andra nedbrytare inte trivs – undantaget svampar.

Relaterade inlägg: