Måste man använda båda efternamnen?

Måste man använda båda efternamnen?

Måste man använda båda efternamnen?

Ett dubbelt efternamn får inte bestå av fler än två skilda efternamn. Om två personer med var sitt dubbla efternamn får barn, måste de alltså välja vilken av delarna i deras dubbla efternamn som ska bilda barnets dubbla efternamn.

Är mellannamn ett förnamn?

Ett mellannamn är inte ett förnamn Mellannamn är alltså inte det eller de förnamn som inte är ditt tilltalsnamn. Tilltalsnamn är det förnamn som du vill bli kallad för. Du kan byta både förnamn och tilltalsnamn.

Vad är det för skillnad på förnamn och tilltalsnamn?

Tilltalsnamnet är det eller de förnamn som man kallas för. Man kan högst ha två förnamn som tilltalsnamn. I SCB:s befolkningsregister, som är källan till namnstatistiken, finns uppgift om tilltalsnamnet för ca 70 procent av personerna. För den resterande delen har vi använt det första förnamnet som tilltalsnamn.

Finns mellannamn?

Mellannamn ser ut som ett efternamn, men kan inte föras vidare till familjemedlemmar. Numera är det inte tillåtet att ta nya mellannamn. I Sverige finns många människor som har ett mellannamn, alltså ett namn som bärs efter förnamnen och närmast före efternamnet.

Hur skriver man sitt fullständiga namn?

Namnet skrivs som man normalt anger det i löpande text, d.v.s. Förnamn Efternamn, Selma Lagerlöf, Saddam Hussein etc. Om personen har andra förnamn som normalt inte används, anges dessa i artikeln istället.

Varför har man ett andranamn?

I traditionella kristna samhällen var det vanligt att barn fick sitt namn efter olika helgon, eftersom man trodde att helgonet skulle skydda ett barn som namngavs efter honom eller henne. Det verkar som att bruket att namnge barn efter helgon var det som så småningom gav upphov till mellannamn.

Relaterade inlägg: