Vilket plan är snabbast?

Vilket plan är snabbast?

Vilket plan är snabbast?

Det snabbaste flygplanet i världen är NASA-flygfarkosten X43, som kan färdas i 11 000 km/h. Det snabbaste militärflygplanet är SR-71 Blackbird med en maxfart om 4 000 km/h. Nedan tar vi en titt på världens snabbaste flygplan sett till tre flygplanstyper; obemannade plan, militärflygplan och kommersiella flygplan.

Vad heter världens snabbaste passagerarflygplan?

Världens snabbaste flygplan för passagerartrafik var Concorde som kunde flyga i en hastighet på 2 179 km/h. Concorden var ett överljudsflygplan, vilket innebär att det flög snabbare än ljudet.

Hur länge kan Jas vara i luften?

Nytt rekord för svenskt Jas 39 Gripen – 3 000 timmar i luften.

Hur sakta kan Jas flyga?

Försvarets spjutspets-plan Jas är ju känt för att pressas upp i höga hastigheter. Men det kan faktiskt flygas väldigt långsamt också, enligt piloten Stefan Kaarle. – Det är 100 knop ungefär, eller 180 km i timmen, och kommer man under den farten så säger flygplanet ifrån att "Nu får du gasa", säger han.

Vad kostar det att flyga Jas per timme?

Gripen (Bedömt version C/D) betingar en kostnad på 4700 USD per flygtimme jämfört med närmsta konkurrent F-16 med motor Block 40/50 som slutar på 7000 USD/timme. Gripens europeiska konkurrenter Rafale och Eurofighter Typhoon ligger på 1650 USD/flygtimme enligt analytikernas beräkningar.

Relaterade inlägg: