Hur påverkar leasing balansräkningen resultaträkningen?

Hur påverkar leasing balansräkningen resultaträkningen?

Hur påverkar leasing balansräkningen resultaträkningen?

En eventuell första förhöjd leasingavgift aktiveras i balansräkningen och kostnadsförs löpande under leasingkontraktets löptid. De löpande leasingavgifterna bokas som leasingkostnader i resultaträkningen. Leasingkostnaden ska fördelas linjärt över leasingavtalets löptid.

Vad är förhöjd leasingavgift?

Det är vanligt att leasetagaren betalar en första förhöjd leasingavgift. Detta är en förskottsbetalning och kostnaden ska slås ut på hela leasingperioden. Halva momsen får lyftas även på den första förhöjda leasingavgiften.

Vad är en Nyttjanderättstillgång?

Värdet på nyttjanderättstillgången motsvaras av leasingskulden, plus initiala direkta utgifter för att erhålla avtalet, förutbetalda leasingavgifter, utgifter för att montera ned eller återställa samt med avdrag för förmåner i samband med nyteckning av leasingkontraktet.

Vad händer om man skadar en leasingbil?

Skador på leasingbilen när den lämnas tillbaka – vad är normalt slitage? Om bilen har skador när du lämnar tillbaka den efter avtalstiden ska du ersätta leasinggivaren för skadorna. Men du behöver inte ersätta leasinggivaren för det som kallas normalt slitage.

Är privatleasing en bra idé?

Det kanske mest fördelaktiga med privatleasing är att du inte behöver tömma spargrisen för att ha råd med en fin och ny bil. Det krävs alltså inte någon kontantinsats eller billån för den här typen av ”ägande”. Många tycker att det är stor fördel.

Hur bokföra förhöjd leasingavgift?

Den förhöjda leasingavgiften bokförs på ett tillgångskonto som ska periodiseras i bokslutet beroende på den totala leasingtiden. Bokföringen av den första förhöjda leasingavgiften gör du i Autokonteringen på ett tillgångskonto (exempelvis 1721 Förubetald leasingavgift personbil) med momskod 55 (halv moms).

Vad menas med särskild leasingavgift?

En avgift som betalas i samband med leasingbilens leverans. Den motsvarar billånets kontantinsats. Skillnaden är att den inte är obligatorisk.

Hur bokför man byte av Leasingbil?

Det hela kan alltså jämställas med att bilen köps (för restvärdet) och säljs (för marknadsvärdet) i samma andetag och det regleras på en faktura (där nettot regleras). Den vinst som uppstår bör då bokas som en övrig intäkt. Vad gäller den nya leasingbilen måste den nya förhöjda hyran bokas upp.

Vad innebär nya IFRS 16?

IFRS 16 innebär att man som leasetagare behöver redovisa i princip alla sina leasingavtal i balansräkningen med en nyttjanderättstillgång och leasingskuld. Standarden ställer ofta höga krav på redovisningen, inte minst i form av komplexa beräkningar och avtalsanalyser.

Relaterade inlägg: