Vad påverkar Waranvärdet?

Vad påverkar Waranvärdet?

Vad påverkar Waranvärdet?

Stora förändringar i matvanor bör undvikas eftersom mängden K-vitamin i maten kan påverka effekten av behandlingen med Waran. Exempel på detta är övergång till enbart vegetarisk kost eller extrem bantning. Tillstånd som påverkar födoupptaget som diarré och kräkningar, kan också påverka effekten av Waran.

Vad händer om PK värdet är mycket för högt?

Högt värde av P-PK (INR) Förhöjt värde kan ses vid bland annat k-vitaminbrist och leverskada då blodets förmåga att koagulera är nedsatt och blödningsrisken kan vara större.

Vad är det för skillnad på Waran och warfarin?

Vad är då skillnaden mellan waran-behandling och de nya antikoagulantia, NOAK? Jämfört med waran ska de nya antikoagulantia ha färre interaktioner med andra läkemedel och med födoämnen. Med de nya läkemedlen behöver patienten inte gå på behandlingsuppföljningar i samma utsträckning som med warfarin.

Hur fungerar warfarin?

Medicinen tillhör läkemedelsgruppen blodförtunnande läkemedel som även kallas antikoagulantia. Det verksamma ämnet är warfarin. Medicinen minskar effekten av vitamin K, som behövs för att blodet ska koagulera. På så sätt motverkas bildningen av blodproppar i blodkärlen.

Vilka grönsaker kan man äta när man tar warfarin?

K-vitamin och blodförtunnande medel
Hög halt >100 µg/100 gMåttlig halt 20-100 µg/100 g
Bladgrönsaker som spenat, mangold och sallat (ej isbergssallat)Isbergssallat, squash, sparris
BroccoliSockerärter, färska sojabönor, gurka, avokado

Vad är K 2 vitamin bra för?

K2-vitamin är särskilt viktigt för att frakta mineralet kalcium till skelettet och bidrar därmed till att bibehålla normal benstomme. K-vitamin fungerar genom att det aktiverar en rad proteiner på olika ställen i kroppen. Denna aktivering leder till att proteinerna kan binda till sig kalcium.

Vad är ett bra PK värde?

PK(INR) skalan kan därför användas kliniskt på samma sätt som PTK % tidigare gjordes, t ex för att bedöma leverfunktionen. Senare års studier visar att målvärdet bör vara PK(INR) 2,5 (± 0,5) för majoriteten av patienterna.

Hur påverkar alkohol Waran?

Ett måttligt intag av alkohol påverkar inte Warans effekt. Kronisk hög alkoholkonsumtion kan öka eller minska effekten av Waran, genom påverkan på dess metabolism. Kombinationen ska undvikas (se ovan och avsnitt Kontraindikationer).

Varför är det viktigt att utvärdera VB medicin?

Vid vb medicinering är viktig att utvärdera därför att läkare och sjuksköterska vill veta om läkemedlet hjälper. Ev behöver man byta preparat eller om medicinen används mycket ofta och fungerar bra kanske det ska ordineras tillsammans med övrig medicin i dospåsar.

Varför ska man inte äta jordgubbar när man äter Waran?

Eliquis blodförtunnande effekt, till skillnad från Vitamin-K antagonister (ex warfarin ), påverkas ej av föda rikt på K-vitamin som t. ex jordgubbar, broccoli och spenat.

Kan man äta morötter när man äter Waran?

Normal och hälsosam kost passar bra. Det enda som bör undvikas är stora växlingar i användningen av mörkgröna grönsaker som innehåller rikligt med K-vitamin. Växtbaserade läkemedel och kosttillskott kan ha allvarliga och överraskande interaktioner med warfarin. Därför gäller det att undvika sådana preparat.

Vilka grönsaker är blodförtunnande?

K-vitamin och blodförtunnande medel
Hög halt >100 µg/100 gMåttlig halt 20-100 µg/100 g
Bladgrönsaker som spenat, mangold och sallat (ej isbergssallat)Isbergssallat, squash, sparris
BroccoliSockerärter, färska sojabönor, gurka, avokado

Kan man ta för mycket K2?

Kan man få i sig för mycket K-vitamin? Det finns inget belägg för att ett högt intag av K-vitamin från kosten skulle ha negativa effekter på hälsan. Begränsade perioder av intag på upp till 10 milligram per dag från kosttillskott med fyllokinon har inte kopplats till negativa effekter.

Relaterade inlägg: