Hur ska vi möta barn i den palliativa vården?

Hur ska vi möta barn i den palliativa vården?

Hur ska vi möta barn i den palliativa vården?

Palliativ vård av barn är annorlunda än för vuxna För att stödja ditt barns känslomässiga behov är du och andra närstående en mycket viktig del av den palliativa vården. Barnet har även trots sin svåra sjukdom rätt till och behov av utbildning och sociala kontakter på samma sätt som andra unga.

Vad är palliativ vård Socialstyrelsen?

Socialstyrelsen definierar palliativ vård som hälso- och sjukvård i syfte att lindra lidande och främja livskvaliteten för patienter med progressiv, obotlig sjukdom eller skada. Palliativ vård innebär också ett beaktande av fysiska, psykiska, sociala och existentiella behov samt ett organiserat stöd till närstående.

Var är palliativ vård?

Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) är palliativ vård ett förhållningssätt för bästa möjliga livskvalitet i samband med livshotande sjukdom. Palliativ vård förebygger och lindrar lidande genom att tidigt upptäcka, bedöma och behandla smärta och andra plågsamma symtom.

Vad innebär god symtomkontroll?

En god symtomkontroll innebär att individen betraktas utifrån flera perspektiv som består av fysiskt, psykiskt, socialt samt existentiellt. God symtomkontroll kan beskrivas genom att besvärliga och svåra symtom som patienten upplever kontrolleras och lindras.

Vad menas med symtomkontroll?

Symtomkontroll innebär att analysera, behandla och följa upp de sjukdomstecken som finns, oavsett om symtomen är av fysisk, psykisk, social eller existentiell karaktär. Bristande symtomkontroll kan få omfattande psykologiska, sociala och existentiella konsekvenser både för den enskilde och för de anhöriga.

Relaterade inlägg: