Vad innebär krav-märkt lax?

Vad innebär krav-märkt lax?

Vad innebär krav-märkt lax?

KRAV-märkt odlad lax får mer protein via fiskrens och kasserad fisk än lax i konventionell odling, vilket gör att KRAV-märkt lax har högre halt av nyttig omega-3-fettsyra. Kemiska färgämnen eller andra konstgjorda tillsatser är inte tillåtna i fodret.

Vad är ekologisk lax?

Den största skillnaden mellan KRAV-märkt odlad lax och konventionellt odlad lax är fodret. Fodret som ges till den KRAV-märkta laxen är ekologiskt och hållbart. Det består av ekologiska vegetabilier och fiskrens eller fisk som inte används som människoföda.

Var produceras lax?

Norge producerar 53 procent av all atlantlax i världen. Chile är världens andra största producent med 25 procent.

Hur vet man att laxen är odlad?

Fakta: Norsk lax odlas i stora kassar i havet med gott om utrymme för fisken att röra sig. Odlingskassarna innehåller minst 97,5% vatten och max 2,5% fisk. Kassarna får endast placeras i områden med god vattengenomströmning. Nivåer för syre, temperatur och salt är noga reglerade och kontrolleras regelbundet.

Vad är krav märkt fisk?

Ekologiska vegetabilier och fiskrens eller fisk som inte används som människoföda. Inga kemiska färgämnen eller andra konstgjorda tillsatser i fodret. ska ha tillräckligt med utrymme i odlingskassarna för att kunna bilda stim och för att de inte ska skada varandra. har odlats på ett sätt som är skonsamt mot miljön.

Vad krävs för att få krav märkning?

Regler för att förtjäna KRAV-märkning

  • Bonden har sjysta arbetsförhållanden.
  • Djuren lever ett bra liv.
  • Grödor odlas utan bekämpningsmedel och konstgödsel.
  • Maten innehåller inte konstiga tillsatser, exempelvis E-ämnen.
  • Odling av GMO är ej tillåtet.

Finns det Ekologisk lax?

Tätheten för ekologisk lax är högst 10 kg/m3, medan det vid konventionellt odling är maximalt 25 kg/m3. Alla foderingredienser är ekologiskt certifierade och har en högre nivå av marina ingredienser. Färgämnet som ger laxen sin igenkännbara rosa färg är helt naturlig och miljögodkänd.

Relaterade inlägg: