Hur många sjöar finns det?

Hur många sjöar finns det?

Hur många sjöar finns det?

Men hur många sjöar finns det i världen? Ny forskning från Uppsala universitet ger svaret: det finns 117 miljoner insjöar, och de täcker nästan fyra procent av världens landyta, glaciärerna på Grönland och Antarktis oräknat.

Har Sverige mest sjöar i världen?

Sverige är de hundratusen sjöarnas land enligt SMHI:s sjöregister, som innehåller alla svenska sjöar större än en hektar. Inte desto mindre är de ännu mindre sjöarna (0,1-1hektar) väldigt betydelsefulla, i synnerhet om man vill veta något om det antalet sjöar, men även vid beräkning av vattenytor på landskapsnivå.

Vilka sjöar finns i Sverige?

Sveriges största sjöar

  1. Vänern. Visste du att Vänern inte bara är Sveriges största sjö utan också Europas tredje största insjö? ...
  2. Vättern. Vättern hittar vi i södra Sverige, i delar av Götaland, Östergötland och Västergötland. ...
  3. Mälaren. Ordet Mälaren betyder “grovt grus”. ...
  4. Hjälmaren. ...
  5. Storsjön. ...
  6. Torneträsk. ...
  7. Siljan. ...
  8. Hornavan.

Vilken del av Sverige finns det flest sjöar?

De flesta sjöarna är små, cirka 80 000 är mellan en och tio hektar stora. De 23 sjöar som är över 100 km2, alltså 10 000 hektar, står för ungefär en tredjedel av den totala sjöytan. Norrbottens län har flest sjöar. Hela 30 procent av landets sjöar återfinns här.

Vilken är den största sjön?

Kaspiska havet anses generellt som världens största sjö, men är snarare att anse som en oceanbassäng (sammanhängande med världsoceanen till 11 miljoner år sedan) än att vara en sjö tillhörande någon kontinentskorpa.

Vad är en skogsjö?

Skogsjön kan syfta på ett antal insjöar i Sverige: Skogsjön, Småland, sjö i Gislaveds kommun och Tranemo kommun,57.3219°N 13.3656°Ö (24,4 ha) Skogsjön, Västergötland, sjö i Tibro kommun,58.5437°N 14.3355°Ö

Vilken sjö ligger nordligast i Sverige?

En bit nedströms den södra delen av Nedre Kilpisjärvi ligger Kummavuopio, som länge var Sveriges nordligaste plats med fast bosatta....Kilpisjärvi (sjö)
Geografiskt läge
LänNorrbottens län
KommunKiruna kommun (Sverige)
Enontekis (Finland)
LandskapLappland

Relaterade inlägg: