Var Armkrok en lek på vikingatiden?

Var Armkrok en lek på vikingatiden?

Var Armkrok en lek på vikingatiden?

Armkrok: Stå mitt emot varandra och fatta armkrok. Nu gäller det att lyckas dra ner den andra på marken utan att tappa greppet om armen. Den som först får ner den andra på marken vinner. Dra kavel: Två lekare sitter mitt emot varandra med fotsulorna mot varandra och lätt böjda knän.

Var germaner vikingar?

Nordmännen var de sista av de germanska folken som kristnades, först runt 500 år efter tyskar och engelsmän. I och med kristnandet övergick efter hand krigs- och plundringstågen i båtburna korståg österut och vikingatiden övergick i medeltiden.

Vem hade makten under vikingatiden?

Kvinnor under vikingatiden Att väpnade män i krigsskepp styrde och ställde, skapade kungariken och plundrade kloster, medan kvinnorna satt hemma på gården och spann. Arkeologin och de skriftliga källorna visar en annorlunda bild.

Hur sminkade sig vikingarna?

Svart kol runt ögonen var dåtidens tuffa solglasögon. Både praktiskt som solskydd och skräckinjagande på en och samma gång. Kolet är blandat med olja och Sandra använder den även som mascara och eyeliner. Vikingarna gillade att smycka hår och skägg.

Vad lekte vikingarna?

Man tillverkade skridskor av djurben och snörade dessa under skorna. Skidor gjordes av tunna, korta träbitar och plockades fram vid jakt. Man fällde de flesta villebråd med pil och båge. Vildsvin jagades med långa spjut, och var särskilt farliga byten.

Vad lekte barnen med på vikingatiden?

Leksakerna tillverkade man själva, det kunde vara käpphästar, tärningar eller brädspel av olika slag som till exempel schack. Vid olika högtider och fester var det vanligt att både barn och vuxna lekte med och tävlade mot varandra, ofta i tvekamper. En vanlig tvekamp var dragkamp.

Vem bestämde på vikingatiden?

De var mäktiga gudar med mänskliga drag. Den största guden hette Oden. Han bestämde vilka av dem som dog som skulle få sitta i hans sal Valhall och festa hela dagarna.

Hur trodde man att världen såg ut på vikingatiden?

Vikingarna trodde att kosmos hölls samman av ett jättelikt träd, asken Yggdrasil (vilket betyder ”skräckhästen”). I trädets grenar fanns olika världar: Gudarnas hem Asgård, människornas värld Midgård, dödsriket Hel och oknyttens rike Utgård.

Var vikingar tatuerade?

Kroppen var täckt av tatueringar, från fingrarna upp till halsen. Vikingarna satte skräck i sina motståndare. I tre århundraden plundrade och mördade de Europa.

Relaterade inlägg: