Vad är en Vattbräda?

Vad är en Vattbräda?

Vad är en Vattbräda?

De skyddande brädorna som sitter vågrätt ovanpå vindskivorna kallas vattbrädor. De utsätts för väder och vind och kräver därför regelbundet underhåll med bl. a. målning.

Hur sätter man Vindskiveplåt?

Montera vindskiveplåten, börja med att vika den förklippta nockplåten så denna passar över nocken se bild. Spika (bleckspik) på ovansidan ner i vindskivebrädan, en på vardera sidan ca 100 mm ner ifrån nockspetsen. Skjut in nästa plåt (med den snedklippta änden) i den övre så ca 10 mm utstick i nederkanten uppnås.

Måste man ha Vattbräda?

Tegel eller tak med betongpannor behöver inte bara vindskidor utan även vattbrädor eller plåtbeslag ovanpå så att inte vatten skall komma in under pannorna. Vindskivor och framförallt vattbrädor är bland de mest väderutsatta delarna på ett hus och betraktades som offerbrädor och behövde bytas med jämna mellanrum.

Vilken skruv till Vindskiveplåt?

Vattbrädesskruv passar för montage av vattbräda, vindskiveplåt i underlag mot trä eller tunnplåt mot tunnplåt och har en borrkapacitet i stål: 2 x1,25 mm. Finns i dimension: 4,2 x 25 mm.

Vad är ett Gavelsprång?

Vindskida, vindskiva - bräda, anbringad på takets gavelsprång d.v.s. den sida av ett hustak, som skjuter ut över husets gavel för att skydda denna och takbeläggningen mot väder och vind. Om den inte satt där, skulle vinden kunna få fäste under takpannorna och blåsa bort dem från taket.

Hur gör man med Vindskiveplåt vid nock?

Efter att takplåten är monterad, monteras vindskivelister på vindskivebrädor. Vindskiveplåtar skarvas genom att klippa bort hörn till underliggande beslag, för att sedan trä in det under vindskivan monterad längre upp på takfallet (se bild nedan). Nockplåt monteras tillsammans med tätband enligt skiss nedan.

Hur mycket överlapp på Vindskiveplåt?

Vindskivans dimension styr hur det ser ut Ofta väljer man att montera dubbla brädor förskjutna omlott som vindskivor på villor, men det förekommer hus med vindskivor av både en och tre brädor. Vid dubbla brädor är det vanligt att använda t. ex. mm panelbrädor underst och sedan mm över detta.

Varför har man Vindskiva?

Avslutningen på taket i gavlarna görs med vindskivor och vattbräda för att hindra vind eller vatten att komma in under takbeläggningen. Dessa är hårt utsatta och därför är det extra viktigt att de är korrekt monterade, samt att de underhålls regelbundet.

Varför Offerbräda?

Den liggande brädan är en offerbräda som förhindrar att panelens ändträ far illa. En liggande bräda suger inte så mycket fukt som ändträ hos stående virke. Vattenuppsugningen i panelen blir alltså mindre.

Hur fästa Vindskivebeslag?

Montera vindskivebeslagen så att de möter varandra i nocken. Snedskär nock pannan och montera den över vindskive beslagen där den evenV tuellt fästs med popnitar. Täck popnitar med Decra reparationssats. Montera vindskivebeslagen så att de möter varandra i nocken.

Hur skruvar man TRP 20?

Takplåten monteras med självborrande skruv 4,8x35 mm i varje profilbotten längs takfot, nock och vid ytterkanterna i bärläkten. I övrigt skruvas takplåten i varannan bärläkt och i var tredje profilbotten (se figur 3). Längsgående skarvar skruvas med en överlappsskruv 4,8x20 mm, med c/c högst 500 mm.

Hur sätter man Takfotsplåt?

Takpappen fästs med pappspik som slås ner i överkant var 10 cm.. Dra nu bort skyddsplasten från takfotsplåten och längs pappvådens nedre kant. Ta lite i taget och tryck fast pappen på takfotsplåtens tjärunderlag. Spika nu fast pappen mot trekantslisten med 10-15 cm avstånd mellan spikarna.

Relaterade inlägg: