Vad behövs för att brygga cider?

Vad behövs för att brygga cider?

Vad behövs för att brygga cider?

Du behöver för 5 liter färdig cider

  • 8-10 kg äpplen, gärna hemodlade.
  • 1 tsk ciderjäst.
  • Metod att riva och pressa äpplen.
  • Lämpligt diskmedel och flaskborste.
  • Jäsningskärl i glas eller plast + ballong.
  • Hävertslang.
  • 15st 33cl flaskor som sluter tätt och tål tryck.

Hur göra äppelcider?

Tillverkning av cider Riktig cider tillverkas genom att äpplen krossas och pressas och lämnas för att jäsa så att fruktsockret ombildas till alkohol. Olika sorters cider får man genom att blanda olika sorters äpplen och genom variation i jäsningstiden.

Hur gör man äppelcider med alkohol?

Först krossar man äpplena så att det blir som äppelmos på råa äpplen, för att sedan pressa ur juicen. Sedan tillsätter man jäst - helst ciderjäst (finns för torr resp. söt cider) eftersom vanlig jäst kräver längre lagring - och låter det stå i rumstemperatur (omkring 20 grader) ett par veckor så att det får jäsa ut.

Hur lång tid tar det att brygga cider?

Det går att jäsa vid högre temperatur – runt 18 grader men man får då en plattare och mer smaklös cider. Jäser man vid 12 grader tar jäsningen 6–12 veckor.

Var tillverkas brännlands iscider?

Brännland Cider producerar hantverksmässig iscider helt baserad på 100% äppelmust utan smak- eller färgtillsatser. Produktionen finns i Västerbotten och vårt mål är att skapa en iscider som gör avtryck i hela världen. Våra äpplen har sitt ursprung både i Skåne och Norrland.

Hur servera iscider?

Gärna med lite nötter till eller en marmelad, bryggor mot vinets sötma och syra. Hårda, nötiga ostar tycker många funkar bäst till iscider. Comtes, Gruyere är säkra kort. Gärna med lite nötter till eller en marmelad, bryggor mot vinets sötma och syra.

När börjar cidern jäsa?

Beroende på äppelsorterna i din must kommer cidern att ha en alkoholhalt på fyra till åtta procent. Efter att du tillsatt jäst och eventuellt socker i kärlet kommer jäsningen i gång redan efter några timmar. Jäsningen pågår i allt från två veckor till två månader.

När vet man att cidern har jäst klart?

Efter ett antal timmar vaknar jästen och det börjar bubbla. Tillsätt då 7 dl vatten som blandats med 7 msk socker. Efter två dygn är förkulturen färdig och hälls i musten.

Relaterade inlägg: