Var hölls riksmötet där Gustav Vasa valdes till kung?

Var hölls riksmötet där Gustav Vasa valdes till kung?

Var hölls riksmötet där Gustav Vasa valdes till kung?

Den 3 juni sammankallade Kristian II ett riksmöte i sitt läger utanför Stockholms murar för att förhandla med svenskarna. Den 5 september kom man överens, allting skulle vara glömt, alla fångar och upprorsmän skulle släppas och få amnesti.

Vad säger regeringsformen om statschefen begår ett brott?

Kungen kan inte åtalas för sina gärningar. Detta regleras i 5 kap. 8 § regeringsformen. Den straffrättsliga immuniteten omfattar alla gärningar, både sådana som utförs i tjänsten och sådana som är av rent privat natur.

Vilken är Sveriges sämsta kung?

Karl X Gustav - Stormakts Steffo Karl var tysk och hade egentligen inte så mycket att se fram emot i livet men lyckades bli tjenis med sin kusin Kristina. Han ville helst gifta sig med henne men hon pallade inte vara någons fru så istället fixade hon så att han kunde bli kung efter henne, plus att han typ fick Öland.

Vem var Sveriges värsta kung?

Att kungen är lynnig, girig och en aning lögnaktig gör minst sagt arbetet till en utmaning... Tyson och Ian tvingas stjäla från kyrkan, hjälpa kungen bli kvitt sin tandvärk och åka ett Vasalopp baklänges i sommarvärmen. Allt för att ta reda på om de överlever Gustav Vasa - en av världens värsta kungar.

Vad är skillnaden mellan riksdag och regering i Sverige Hur ser deras olika uppdrag ut?

Det är riksdagen som stiftar lagarna i Sverige. Lagar är regler för hur samhället ska se ut och fungera. Riksdagen bestämmer också hur statens pengar ska fördelas. Regeringen ska genomföra det som riksdagen har beslutat.

Vilka personer har mest makt i Sverige?

Regeringen är till exempel statsförvaltningens högsta chef och har rätt att utfärda verkställighetsföreskrifter till lagarna och har rätt att förordna om extra val till riksdagen. Regeringens makt anses ha stärkts i Sverige på senare år, i förhållande till Riksdagen, bland annat som en följd av EU-medlemskapet.

Relaterade inlägg: