Vad händer när ett företag likvideras?

Vad händer när ett företag likvideras?

Vad händer när ett företag likvideras?

När företaget ska likvideras behövs en så kallad likvidator. Likvidatorn ersätter företagets styrelse och verkställande direktör, och avvecklar företaget. Bolagsverket utser en likvidator. Det kan vara en likvidator som företaget har föreslagit.

Vad innebär det att likvidera ett aktiebolag?

En likvidation innebär att ett aktiebolag löses upp efter det att skulderna betalats och eventuellt överskott fördelats mellan aktieägarna.

Hur avslutas en likvidation?

Likvidationen avslutas Likvidatorn lägger fram slutredovisningen på en bolagsstämma och därmed är bolaget upplöst. Likvidatorn anmäler därefter till Bolagsverket att likvidationen är avslutad. Till anmälan ska protokoll från bolagsstämma bifogas samt en slutredovisning. Aktiebolaget avregistreras hos Bolagsverket.

Får man tillbaka aktiekapitalet vid likvidation?

Om du som privatperson ägde aktierna i bolaget får du ta ut pengarna till ditt privata konto. Aktiekapital är skattade privata pengar som legat i bolaget som en säkerhet för verksamheten. När nu verksamheten inte finns kvar och bolaget har likviderats får du ta ut pengarna igen till ditt privata konto.

Hur gör man en slutredovisning?

Slutredovisning sker genom att likvidatorn upprättar en förvaltningsberättelse över likvidationen i dess helhet. Förvaltningsberättelsen ska innehålla en redogörelse för skiftet. Till förvaltningsberättelsen ska bifogas redovisningshandlingar för hela likvidationstiden. en redogörelse kring avvecklingens resultat.

Vad ska en slutredovisning innehålla?

Slutredovisningen innehåller likvidatorns berättelse över likvidationen och redogörelse för skiftet av bolagets tillgångar. Boksluten, verksamhetsberättelserna och eventuella revisionsberättelser för hela likvidationstiden ska bifogas till berättelsen.

När är ett bolag likviderat?

En likvidation innebär att ett aktiebolag löses upp efter det att skulderna betalats och eventuellt överskott fördelats mellan aktieägarna.

Vad händer med aktiekapitalet?

Du kan använda aktiekapitalet till att köpa tillgångar som kommer att finnas kvar i företaget. När mer än hälften av det registrerade aktiekapitalet är förbrukat gäller särskilda regler där du riskerar att bli personligt ansvarig och att få likvidera bolaget.

Är Likvidationskostnader avdragsgilla?

De kostnader som Skatteverket bedömer vara icke avdragsgilla är de facto aktiebolagets egna kostnader och inte aktieägarnas kostnader. Ett aktiebolag under likvidation uppbär skattepliktiga inkomster i form av exempelvis skattepliktiga ränteintäkter t.o.m. den dag bolaget avregistreras.

Vad ska ingå i en revisionsberättelse?

I revisionsberättelsen ska det framgå vad revisorerna har granskat, t. ex. styrelseprotokoll, kassaböcker, bokföring osv. Revisorerna ska i revisionsberättelsen ge förslag till huruvida de förslår årsmötet att bevilja styrelsen ansvarsfrihet eller inte.

Vad är ett Skiftesbelopp?

Från vilken dag likvidationen ska gälla. Tidpunkt för skifte. Beräknade storleken på skiftesbeloppet, vilket är beloppet som fördelas mellan ägarna när alla skulder är betalda. Föreslag på likvidator (annars utser Bolagsverket en)

Hur mycket skatt vid likvidation?

Likvidera bolaget och skatta fram vinsten direkt. Ger en skatt på knappt 38 procent. Kapitalet kan därefter placeras på investeringssparkonto till låg skatt på kapitalavkastningen.

Relaterade inlägg: