Var i Estland bodde svenskar?

Var i Estland bodde svenskar?

Var i Estland bodde svenskar?

De flesta estländare med svenska rötter bodde i kustområdena, men de fanns alltså även i Tallinn. De hade sina egna skolor där undervisningen skedde på svenska, en egen tidning och under Estlands självständighetsperiod under mellankrigstiden även egna ledamöter i den estniska riksdagen.

Kan bo i Livland?

Bosättning i Livland finns dokumenterad från 1000-talet. Namnet används av Saxo Grammaticus på 1200-talet och betecknar då ett mindre område vid östra Rigabukten, från floden Daugava norrut till Estlands gräns.

Hur många talar Estlandssvenska?

Vid folkräkningen år 2011 i Estland angav 13 990 personer att de kunde tala svenska. Det utgjorde mer än 1 procent av befolkningen i Estland på litet drygt 1,3 miljoner samma år.

Har Riga tillhört Sverige?

Under den första svensktiden, fram till 1660-talet, var Riga den största staden i det område som ingick i det svenska riket.

Var bor Ester?

Ester (estniska eestlased, äldre namn maarahvas) är ett folkslag som talar estniska, ett östersjöfinskt språk, nära besläktat med finska. De flesta ester bor i Estland.

Vilka bor i Tartu?

Tartu (tyska: Dorpat; äldre svenskt namn: Dörpt, ryska Юрьев, Jurjev) är en universitetsstad i sydöstra Estland. Staden är centralort i stadskommunen Tartu stad samt residensstad i landskapet Tartumaa och har 103 284 invånare (2010).

Vad betyder Livland?

Livland, latin Livoʹnia, historisk region i Baltikum. Ursprungligen betecknade Livland de finsk-ugriska livernas områden, men på 1200-talet utsträcktes begreppet till att syfta på ungefär hela nuvarande Estland och Lettland.

Vad heter Dagö på Dagö?

Dagö är den norra ön av de två stora öarna i Estlands västra skärgård; den södra heter Ösel, och de båda öarna är skilda åt genom Sölasund. Taknenäset är den norra udden på Dagö och dess västra udde benämns Dagerort och ligger på halvön Kõpu.

Relaterade inlägg: