Vad är en OBBO?

Vad är en OBBO?

Vad är en OBBO?

Detta ställs mot möjligheten att rädda liv samt hin- na göra OBBO (Orientering, Bedömning, Beslut, Order) innan räddningsstyrkan är på plats.

Vad gör en rökdykare?

Rökdykare är i grunden Brandman. Som brandman i beredskap har man oftast en annan huvudarbetsgivare. Tjänsten som deltidsbrandman kräver att man är tillgänglig med inställelsetid på fem minuter under den tiden man är i beredskap. Under sin beredskapsvecka ska man vara beredd att åka på larm under dygnets alla timmar.

När är det rökdykning?

Rökdykning är att utföra släcknings- och rädd- ningsuppdrag inne i en byggnad eller annat be- gränsat område där det brinner och finns ett tätt röktäcke. Rökdykning förutsätter utrustning och en trycksatt arbetsledning i enlighet med Inri- kesministeriets anvisning för räddningsdykning (2007).

Vad heter de tre metoderna för brandsläckning?

Olika teknik vid räddningstjänstens brandsläckning

  • Ytkylning. Ytkylning bygger på att man kan se föremålet som brinner. ...
  • Brandgaskylning. Ibland är ett brandrum för varmt för att man skall kunna komma in i rummet och kyla bränsleytorna. ...
  • Vatten som gasformigt släckmedel. ...
  • Avskiljning. ...
  • Automatiska släcksystem. ...
  • Lättskumsfyllning.

Hur mycket tjänar en rökdykare?

33 400 kronor. Medellönen är ett snitt mellan alla personers lön i yrket, alltså summan av alla löner delat med antalet personer. Till skillnad mot till exempel medianlön som är den lön som ligger i mitten av spannet.

Hur söker man till brandman?

För att kunna läsa till brandman efter gymnasiet behöver du läsa en utbildning i skydd mot olyckor som ges av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Denna utbildning är två år och leder till examen i säkerhets- och räddningsarbete.

Hur får brandbilar vatten?

I detta kapitel får du möjlighet att studera delar av utrustningen man kan hitta i en brandbil. Ett verktyg som används för att genom mycket små hål spruta in vatten i brinnande utrymmen. Vattnet sprutas ut genom munstycket under ett mycket högt tryck, 300 bar, och kan tränga igenom de flesta material.

Vad är förhöjt lågtryck?

Förhöjt lågtryckssystem. System med ett pumptryck på 40-60 bar. Släcksystem med vattendimma. Släcksystem som producerar en vattendimma som visuellt svävar fritt i luften.

Hur mycket tjänat en brandman?

Genomsnittslönen för en brandman ligger enligt SCB:s lönestatistik på 33 500 kronor i månaden. Endast fem procent av hela kåren består av kvinnor och de har en lägre genomsnittslön på 31 300 kronor. Här är inte beredskapsersättningen inräknad. Lönen skiljer sig mellan kommuner och även mellan privata arbetsgivare.

Hur mycket får en sopgubbe i lön?

28 800 kronor. Medellönen är ett snitt mellan alla personers lön i yrket, alltså summan av alla löner delat med antalet personer.

Hur får man jobb som brandman?

Utbildning. En eftergymnasial utbildning Skydd mot olyckor är två år och leder till examen i säkerhets- och räddningsarbete. Utbildningen är studiemedelsberättigande. Efter utbildningen har man möjlighet att arbeta som brandman inom den kommunala räddningstjänsten.

Finns det jobb som brandman?

Efter utbildningen har man möjlighet att söka arbete som heltidsanställd brandman inom den kommunala räddningstjänsten eller andra arbeten inom räddnings- och säkerhetsområdet, i kommunal, statlig eller privat sektor.

Vad som krävs för att bli komma in i brandman?

Grundläggande behörighet med vissa kurser och arbete

  • Svenska/Svenska som andra språk 1 + 2 + 3 eller Svenska/Svenska som andra språk A + B (undantag från Svenska 3 för utbildning i Skydd mot olyckor)
  • Engelska 5 och 6 eller Engelska A.
  • Matematik 1a, b eller c eller Matematik A.

Vilken utbildning för att bli brandman?

Utbildning. En eftergymnasial utbildning Skydd mot olyckor är två år och leder till examen i säkerhets- och räddningsarbete. Utbildningen är studiemedelsberättigande. Efter utbildningen har man möjlighet att arbeta som brandman inom den kommunala räddningstjänsten.

Relaterade inlägg: